Gilda Popa
677 vizualizări 5 oct 2018

Bolovanul de 9 kilograme pe care fermierul l-a ”moştenit” în 1988, când a cumpărat ferma Grand Rapids din Michigan, s-a dovedit a fi o piesă rară, pe care orice ercetător îşi doreşte să o studieze. Roca a fost identificată şi analizată de Mona Sirbescu, profesor român de geologie la Universitatea din Michigan, care a stabilit, după o serie de teste, că meteoritul are în compoziţie 88,5% fier şi 11,5% nichel. ”Bolovanul” este pe locul şase în topul celor mai mari meteoriţi căzuţi pe teritoriul Michiganului.

Mona Sirbescu a precizat pentru Detroit Free Press că nu este vorba despre un meteorit oarecare şi că, după ce a trimis două mostre la Institutul Smithsonian din Washington, D.C., acesta i-a confirmat ipoteza, în urma unor analize mai elaborate, între care o testare cu acid pentru a revela patternul Widmanstätten, o proprietate pe care o are majoritatea meteoriţilor fier-nichel şi care nu poate fi falsificată.

“Sunt extrem de entuziastă. Ţin în mână această rocă provenită din spaţiu, care ne spune atâtea despre istoria îndepărtată a Universului  Este cel mai valoros meteorit pe care l-am ţinut în mână, în întreaga mea carieră de geolog”, a precizat profesorul.

Mona Sirbescu a declarat că de-a lungul carierei sale a analizat numeroase pietre, aduse la institutul din Michigan de către diferite persoane, însă niciuna atât de valoroasă.

“Timp de 18 ani am analizat numeroşi bolovani, însă de fiecare dată răspunsul a fost acelaşi: nici vorbă de vreun meteorit. Nu şi de această dată”, a declarat profesorul român.

Jurnaliştii americani mai scriu că meteoritul ar fi ajuns pe Pământ în jurul anului 1930. Proprietarul l-a găsit în 1988, în curtea fermei pe care a cumpărat-o. Cel de la care a cumpărat proprietatea i-a spus că atunci când a lovit pământul, s-a auzit un zgomot puternic.

 

Citește și: