52 vizualizări 23 sep 2008

Proiecţia lungmetrajului independent Elevator si a scurtmetrajului La drumul mare inaugurează, joi, un nou cinema bucureştean. Eurocinema „Tinerimea Română” va funcţiona în sala Centrului cu acelaşi nume de lângă Teatrul Bulandra si va avea proiecţii în zilele de vineri, sâmbăta şi duminică. Pretul unui bilet este de 10 lei. Elevii şi pensionarii beneficiază de pret redus, 7 lei, în timp ce cineaştii şi studenţii la facultăţile de film au intrarea gratuită.

O producţie low-budget în format digital, Elevator este povestea a doi adolescenţi, un băiat şi o fată, care vor să se izoleze de lume pentru un timp şi încearcă o escapadă romantică într-o fabrică părăsită de la marginea oraşului. Filmul a castigat Premiul pentru debut în filmul românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de anul acesta. Recent, Elevator a obţinut Fresh Generation Award la Fresh Film Fest (Cehia) şi Audience Feature Choice Award la Auburn International Film Festival (Australia).

Cu o distribuţie alcătuită din Andi Vasluianu, Claudia Prec şi Gabriel Spahiu, scurt-metrajul La drumul mare, regizat de Gabriel Sarbu, este povestea unui hoţ care intră în maşina unei femei când aceasta opreşte la semafor. Până acum filmul lui Sârbu a obţinut Premiul special al Juriului şi pe cel al publicului Festivalul de la Angers, Franta, Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj la Anonimul şi Premiul „The Ellen” la Festivalul Shortsfest din Aspen, SUA.

Proiecţiile cu Elevator continuă şi la finalul săptămânii următoare. Tot atunci vor fi proiectate alte cinci filme într-un calup intitulat „Noul val al scurtmetrajului românesc”. Cele cinci scutmetraje sunt: Nevroze nocturne, regia George Dogaru, O zi buna, regia Cătalin Apostol, Ajutoare umanitare, regia Hanno Hofer, Zapping de Cristian Mungiu şi La drumul mare. (R.B.)
 

Citește și: