Aura STAN
733 vizualizări 24 oct 2011

Aproape 300 de indience din statul Maharashtra, care au fost botezate de părinţi "Nedorita" pentru că ar fi preferat să aibă băieţi, au primit nume noi în cadrul unei ceremonii, informează BBC.

În India, naşterea unei fete nu este întotdeauna primită cu bucurie, mai ales în regiunile rurale sărace, unde ele sunt considerate drept o povară de către familiile lor, pentru că acestea sunt obligate să le plătească o dotă atunci când se mărită. De altfel, statisticile efectuate în această ţară, au arătat că băieţii sunt preferaţi fetelor.

În cadrul ceremoniei din Maharashtra, 285 de fete botezate Nakusha (Nedorita), cu vârste cuprinse între 1 şi 20 de ani, au primit alt nume. Ele spun că le va lua ceva timp până se vor obişnui cu noul nume. Cu această problemă se vor confrunta şi familiile şi cunoscuţii lor. "Ştiu că lumea va continua să mă strige Nedorita, dar vreau să le facă plăcere să mă numească Kiran, aşa cum mă cheamă acum", a declarat una dintre fete.

Autorităţile locale s-au implicat foarte mult în lupta contra discriminării de gen şi susţin că au reuşit să mai schimbe percepţia vizavi de femei. Guvernul local susţine că rebotezarea acestor fete reprezintă un pas important spre schimbarea atitudinii faţă de copiii de sex feminin, care deseori sunt neglijaţi şi maltrataţi.

Conform recensământului din 2011, în India raportul între sexe este de 914 fete la 1.000 de băieţi sub vârsta de şase ani, comparativ cu 927de fete pentru fiecare 1.000 de băieţi, cifre înregistrate în urma recensământului din 2001. Explicaţia este una simplă: multe gravide aleg să avorteze dacă în urma unei ecografii află că fătul este de sex feminin. Această procedură este destul de populară în acest stat, chiar dacă e considerată ilegală.

Citește și: