Mihai SCHIAU
8014 vizualizări 16 mai 2011

La nicio săptămână de la interviul publicat în New York Times, fizicianul britanic Stephen Hawking a acordat un altul, de această dată pentru The Guardian.

The Guardian: Aţi spus că nu există niciun motiv să-l invocăm pe Dumnezeu în ceea ce priveşte crearea lumii. Existenţa noastră se rezumă la noroc?

Stephen Hawking: Ştiinţa a prezis că mai multe tipuri de universuri vor fi create spontan, din nimic. Este o chestie de şansă.

The Guardian: OK, deci am fost creaţi. Ce trebuie să facem acum?

Stephen Hawking: Să căutăm ca acţiunile noastre să aibă cea mai mare valoare.

Guardian: În 2009, aţi fost internat în spital. Vă e frică de moarte?

Stephen Hawking: În ultimii 49 de ani, am trăit cu perspectiva unei morţi timpurii. Nu mi-e frică de moarte, dar nici nu mă grăbesc să mor. Am atât de multe lucruri pe care vreau să le fac înainte. Văd creierul drept un calculator care se va opri din funcţionare atunci când componentele sale vor da greş. Nu există raiul sau viaţa de apoi a calculatoarelor stricate; este doar un basm pentru oamenii cărora le e frică de întuneric.

The Guardian: Care sunt cele mai frumoase lucruri din ştiinţă, pentru dumneavoastră?

Stephen Hawking: Ştiinţa e frumoasă atunci când găseşte explicaţii simple pentru fenomene sau când vede conexiuni între diverse observaţii. Exemple ar fi dublul helix din biologie sau ecuaţiile fundamentale din fizică.

Citește și: