Alina Matis
Florin Badescu - Mediafax
523 vizualizări 16 iul 2013

Un nou satelit a fost descoperit întâmplător în jurul lui Neptun, devenind astfel cel de-al 14-lea cunoscut până în zilele noastre care gravitează în jurul acestei planete îndepărtate din Sistemul Solar, a anunţat luni NASA, citată de AFP.

Noul este satelit este cel mai mic dintre sateliţii care orbitează în jurul lui Neptun şi are un diametru de doar 19 kilometri, potrivit observaţiilor realizate cu ajutorul telescopului Hubble, a precizat agenţia spaţială americană.

Neptun este cea de-a opta şi totodată ultima planetă din Sistemul Solar în funcţie de distanţa faţă de Soare.

Noul satelit, denumit S/2004 N1, este de circa 100 milioane de ori mai puţin luminos decât cea mai puţin strălucitoare dintre stelele care pot fi văzute cu ochiul liber.

Astronomii de la NASA l-au reperat urmărind un punct alb care apărea cu regularitate în cele peste 150 de fotografii realizate de telescopul Hubble între anii 2004 şi 2009.

Mark Showalter de la Institutul SETI din Mountain View din California a descoperit întâmplător acest satelit, pe 1 iulie, a precizat NASA. "Procesam informaţii şi, la un moment dat, m-am gandit să mă uit mai departe, dincolo de sistemul de sateliţi ai lui Neptun. Am văzut un punct care nu ar fi trebuit să fie acolo", declara Showalter.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că satelitul S/2004 N1 are nevoie de 23 de ore pentru a efectua o rotaţie completă în jurul planetei Neptun.

 

Citește și: