244 vizualizări 8 dec 2005
Aparitia noii reviste culturale editate de Fundatia Culturala Romana condusa de scriitorul Augustin Buzura a starnit o disputa neasteptata. Aceasta este legata de numele publicatiei, despre care reprezentantii Institutului Cultural Roman sustin ca le-ar apartine in continuare. Revista Cultura a fost desfiintata in primavara acestui an, dupa schimbarea conducerii institutiei care o edita. Aceeasi institutie sustine azi ca marca ii apartine in continuare. Vicepresedintele ICR, Mircea Mihaies, declara ieri pentru Mediafax ca "ICR nu a renuntat la marca, ci la finantarea acestei publicatii care pierdea enorm de multi bani." Mihaies a mai precizat ca revista avea 5.000 de exemplare tiraj, din care ieseau la vanzare numai 1.200, restul fiind donatii si schimburi. De vandut se vindeau  numai 300-340 de reviste si existau doar 19 abonamente. "Pentru aceste 340 de reviste Cultura, care sunt, de fapt, produsul facut pe banii contribuabililor romani, se cheltuiau 1,12 miliarde de lei vechi pe luna. Asta am gasit noi cand am venit la conducerea Institutului", mai spune Mihaies. Vicepresedintele ICR a mai spus ca "domnul Buzura nu se poate desprinde de ideea de Institut Cultural Roman", infiintarea noii reviste fiind o dovada in acest sens.

La randul sau, Augustin Buzura spune ca are toate actele in regula: "In clipa in care am facut cererea de inregistrare catre OSIM nu era nici o marca  inregistrata cu acest nume , dupa cum sta scris in raspunsul primit de la institutie. Am decizia de aprobare de la OSIM, cu nr. 216170, se poate verifica oricand. Cat despre Institut, nimeni nu-si doreste mai mult decat mine ca acesta sa mearga bine, din moment ce eu l-am infiintat si am luptat, uneori singur impotriva tuturor, pentru ca el sa existe. Fiecare om isi doreste ca lucrurile pe care le-a facut sa-i supravietuiasca. Intre timp, eu am infiintat Fundatia Culturala Romana si voi edita aceasta revista, demonstrand ca pot sa ma descurc si in sectorul privat. Asta dovedeste ca am mers mai departe, nu ca nu ma pot desprinde." De asemenea, cu privire la desfiintarea fostei reviste Cultura, Augustin Buzura a mai tinut sa precizeze: "Revistele ICR au fost desfiintate in primul rand ca sa nu existe conflicte de interese si concurenta neloiala, fiindca noua conducere avea propriile reviste. Din acest punct de vedere, cred ca ar trebui sa se explice in mod public."

Noua revista Cultura va fi lansata astazi si va avea o aparitie saptamanala, in 32 de pagini alb-negru si color. Echipa de conducere este formata din Augustin Buzura (redactor-sef), Angela Martin si Adrian-Paul Iliescu (redactori-sefi adjuncti). (C.M.)

Citește și: