Mădălina CHIŢU
562 vizualizări 10 nov 2010

Un medic nutriţionist, Mark Haub, susţine că a reuşit să slăbească 12 kilograme în 60 de zile cu un regim bazat exclusiv pe preparate de tip fast-food. Gogoşile, batoanele de ciocolată, chips-urile şi hamburgerii, primele alimente interzise de orice nutriţionist atunci când te afli la dietă, i-au devenit americanului aliat în lupta cu kilogramele. Performanţa acestuia a fost remarcată de către aolnews.com şi CNN.com.
Haub susţine că înainte de a încerca regimul fast food a testat şi diete sănătoase, dar rezultatele au întârziat să apară. "Singura regulă a acestui regim este să mănânci cu moderaţie. Eu consum zilnic în jur de 1.800 de kilocalorii provenite din alimente de tip fast-food", spune americanul din Kansas. Pentru că un nivel crescut de colesterol în organism şi al tensiunii sunt principalele efecte secundare ale unui astfel de regim extrem, profesorul Haub spune că îşi monitorizează zilnic indicele de masă corporală, tensiunea arterială, precum şi nivelul colesterolului şi al glucozei din sânge.

Limita calorică - cheia succesului

"Acesta este doar un experiment, pentru a demonstra că şi fast-food te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. Nu contează cât mănânci şi ce mănânci, important e să ai o limită de kilocalorii şi să nu mănânci mai puţin decât eşti dispus să arzi. Pentru ca regimul să dea rezultate, o persoană sedentară trebuie să mănânce mai puţine kilocalorii decât una activă, iar rezultatele vor fi aceleaşi", susţine dr. Haub. El spune că după acest experiment nu va scrie o carte despre cum a reuşit să slăbească, dar regimul este o "demonstraţie academică", ce are rolul de a schimba mentalitatea oamenilor despre mâncarea de tip fast-food.

Fast-foodul te face să iei în greutate fără să te hrănească

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că alimentaţia bogată în grăsimi şi kilocalorii - precum hrana de tip fast-food - duce la apariţia deficitelor de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

"Organismul uman are nevoie zilnic de peste cincizeci de nutrienţi esenţiali pentru a se dezvolta, creşte şi rămâne sănătos fizic şi mental. Aceşti nutrienţi se iau din fructe, legume, lactate, brânzeturi, carne slabă. Alimentele de tip junk-food nu numai că sunt dezechilibrate nutriţional, dar nu au nici nutrienţii esenţiali, fiind demineralizate", spune prof. dr. Mencinicopschi.

Expertul susţine că alimentele industrializate au densităţi energetice extrem de mari, unele având peste 500 de kilocalorii la suta de grame de produs. Mencinicopschi mai spune că dieta bogată caloric, adoptată de tot mai mulţi dintre noi, oferă organismului "calorii goale" care nu numai că nu asigură substanţe nutritive, dar "fură şi bruma de nutrienţi pe care o avem în corp, consumând rezervele de vitamina B, magneziu şi crom".

Astfel, o porţie de mâncare nesănătoasă poate atinge valori calorice de 500 până la 800 de kilocalorii, în timp ce o porţie de mâncare sănătoasă, din alimente naturale, nu procesate, are în jur de 150-200 de kilocalorii, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Consumatorul de junk-food are comportament antisocial

Un studiu recent, realizat de americani, arată că o alimentaţie care se compune în mod esenţial din hamburgeri, cartofi prăjiţi, băuturi gazoase şi zaharate şi cofetărie industrială duce la alterarea metabolismului şi predispune consumatorii la un comportament antisocial, având un efect asupra organismului asemănătoare cu cea de dată de heroină, morfină sau nicotină.

Citește și: