151 vizualizări 5 mai 2009

Spuma de ciocolată, vinetele gratinate şi musacaua se numără printre reţetele recomandate de dieta Montignac, un regim alcătuit de celebrul nutriţionist francez Michel Montignac. „Ambiţia cărţii («Mănânc, slăbesc şi mă menţin cu dieta Montignac» – n.r.) este de a ajuta cititorii să descopere că pot mânca mai bine, făcând alegerile alimentare potrivite, nu numai pentru a deveni mai supli, dar mai ales pentru a regăsi acel nivel de sănătate satisfăcător, pe care să-l păstreze pentru totdeauna”, a afirmat, ieri, Michel Montignac, la un seminar pe tema nutriţiei, care s-a desfăşurat la Bucureşti.

Specialistul a prezentat, ieri, câteva dintre secretele dietei care-i poartă numele, dar şi elementele de bază ale acesteia, explicând că obezitatea nu este determinată de cantitatea de alimente consumate, ci de calitatea acestora. „Metoda Montignac nu este «pentru» disocierea alimentelor ci, mai mult, pentru asocierea lor – a celor cu indice glicemic mare cu produsele care au indice scăzut. În plus, nu cantitatea alimentelor contează, ci calitatea acestora. Deci, nu ne îngrăşăm pentru că mâncăm prea mult, ci pentru că alegem greşit alimentele”, susţine Michel Montignac.

Cartofii, orezul şi pâinea albă – glucide „rele”

În acest sens, nutriţionistul ne învaţă un truc – cum să ne limităm la o porţie de cartofi prăjiţi. „Mie îmi plac cartofii prăjiţi – aliment cu un indice glicemic foarte mare, de 90 (pe o scară de la 0 la 100) – dar mai întâi mănânc salata (care are un indice mic) şi abia apoi servesc cartofii”, se destăinuie Montignac. Alimentele cu indice glicemic mare sau glucidele „rele” sunt cele care provoacă o creştere puternică a glicemiei. Printre acestea, nutriţionistul menţionează berea, cartofii la cuptor, cartofii prăjiţi sau piureul, orezul, biscuiţii săraţi, dovleacul, pâinea albă, cerealele îndulcite, Cola.

Din categoria glucidelor „bune”, care sunt absorbite lent de organism, se numără - avocado, dovlecei, legume verzi, roşii, nuci, vinete, ciocolată neagră, linte, lactate, morcovi cruzi, pâine de secară. În plus, specialistul consideră că, pentru a crea un regim alimentar personalizat, medicul trebuie să ia în calcul glicemia şi nivelul de insulină al persoanei respective. Potrivit nutriţionistului, insulina şi insulinismul constituie factorii luării în greutate.

În ceea ce priveşte natura dietelor, Montignac nu este adeptul regimului disociat, despre care spune că este o eroare, şi nici al celui fără grăsimi. „Este o eroare nutriţională să suprimi grăsimile. Regimul alimentar trebuie să fie echilibrat”, atrage atenţia Montignac. În plus, specialistul nu vede cu ochi buni nici regimurile hiperproteice, despre care spune că nu sunt eficiente şi, mai mult, sunt periculoase şi au efectul yo-yo - constituind cea mai bună metodă de a te îngrăşa substanţial, după ce renunţi la această metodă.

Cum mâncăm sănătos la restaurant

Michel Montignac recomandă consumul tuturor grupelor de alimente – proteine, glucide, lipide, adăugând că cel mai bogat aliment în proteine este oul, şi nu carnea sau peştele, fapt care face ca acest aliment să fie perfect pentru creşterea copilului. Când vine vorba de carbohidraţi, specialistul ne mai spune un secret. „Atunci când mergeţi la restaurant şi comandaţi salată, cereţi să vi se scoată crutoanele din ea”, ne învaţă Montignac.

Nutriţionistul francez spune despre metoda care-i poartă numele că este mai mult o filosofie nutriţională, un stil de viaţă, şi nu doar un regim de slăbit. În prezent, potrivit specialistului, 26 de milioane de persoane din lume urmează acest regim. „Avem studii care atestă că metoda Montignac diminuează factorii de risc cardiovascular, colesterolul şi diabetul zaharat, ameliorând şi afecţiunile gastro-intestinale”, susţine nutriţionistul.

Dieta elaborată de Montignac în 1986 este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate metode pentru scăderea în greutate. Principiul de bază este combinarea eficientă a alimentelor, fapt care determină avantajul esenţial al regimului – protejează sănătatea celui care o urmează şi asigură slăbirea de durată. Nutriţionistul nu propune perioade de înfometare sau exerciţii nesfârşite la sală, ci un program nutritriv echilibrat şi care nu este restrictiv, bazat pe alegerea alimentelor din toate grupele (glucide, lipide, proteine), în funcţie de preferinţele fiecăruia dintre noi.

Citește și: