Simona TUDORACHE
346 vizualizări 4 mar 2017

Majoritatea persoanelor reţin foarte uşor ce tocmai au comunicat, dar le este foarte greu să mai reproducă şi ce a spus persoana din faţa lor. “Ascultarea cu adevărat a persoanelor din faţa noastră a devenit un lucru complicat, deoarece noi considerăm că acea comunicare unilaterală este suficientă ca să ne atingem obiectivele. Nici pe departe! Aşa cum noi nu ne complicăm să ne concetrăm pe ce spune cel din jur, aşa se întâmplă şi cu cealaltă persoană, iar aşa ajunge să se dezvolte un cerc vicios. Într-un final, niciunul dintre cei doi interlocutori nu s-au făcut înţeleşi, iar în timp se vor instala stări de frustrare, nervozitate, care vor escalada în certuri”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

Acest tip de ascultare este unul dintre cele mai întâlnite la ora actuală. Din cauză că suntem bombardaţi zilnic de o multitudine de mijloace de informare în masa – TV, radio, site-uri de ştiri, Facebook etc. - ne-am dezvoltat, fără să ne dăm seama, mecanisme de apărare, care filtrează informaţia. “Nu toate informaţiile primite sunt de interes pentru noi şi am învăţat să fim mai selectivi, iar în timp am devenit comozi; iar prin acest lucru mă refer inclusiv la faptul că nu mai scriem cuvintele întregi şi comunicăm prin tot felul de abrevieri. În mediul online, aceste abrevieri sau alte mecanisme de filtrare sunt foarte utile şi benefice, deoarece pot transmite mai multe lucruri într-un timp mai scurt, însă, în mediul real, datele problemei se schimbă radical. Este o dovadă de lipsă de respect să îi răspundem scurt unui prieten, prin “aha”, “îhî”, „mdea” sau să dăm din cap aprobator, dar mintea noastră să fie în altă parte. Interlocutorul va sesiza imediat lipsa de interes şi se va crea o prăpastie între cele două persoane, care va duce până la neînţelegeri sau certuri. De multe ori nici nu ne dăm seama că nu îi ascultăm cu adevărat pe cei din jur, a devenit pur şi simplu un reflex. Ca să testăm rapid dacă suntem ascultaţi, îi putem ruga pe interlocutori să reproducă tot ce au înţeles din comunicarea noastră, aşa cum îşi testează uneori profesorii pe elevii neatenţi din ultima bancă”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

 În opinia specialistului, acest  tip de comunicare pasivă apare din trei motive:

1. Mecanismele de apărare pe care ni le formăm de-a lungul vieţii, fiind ”forţaţi” să alegem din informaţiile pe care le primim zi de zi doar pe cele care ne sunt cu adevărat utile.

2. Te aud, dar mă gândesc la problemele mele. De multe ori, auzim ce spune celălalt, mimăm o atenţie activă, dar, de fapt, ne gândim la propriile situaţii şi probleme, ne facem planuri pentru a doua zi şi pierdem din informaţiile pe care ni le transmite celălalt.

3.Te ascult, dar caut să îţi dau cât mai repede un răspuns. Din grabă, dintr-o limitare de timp, mai mult sau mai puţin impusă, dintr-o ”competiţie” mentală pe care ne-o creăm singuri, există aceasta reacţie de tip informaţie-răspuns în care căutăm să oferim cât mai repede un răspuns, fără să aşteptăm să primim toate informaţiile mai întâi.

“Dacă nu asculţi, îţi vei pierde în timp prietenii! Gândeşte-te că, în timp, toate persoanele dragi se vor îndepărta de tine deoarece se simt neglijate. Alege în mod conştient să îi oferi atenţie celui care ţi se adresează şi ascultă-l, pune-i întrebări, caută să obţii cât mai multe informaţii şi detalii ca să îţi poţi formula o idee cât mai clară a ceea ce îţi comunică”, consideră psihologul Andra Tănăsescu.

Citește și: