Florin Badescu - Mediafax
303 vizualizări 19 nov 2013

Un muzeu ce prezintă o bogată colecţie de ouă Fabergé a fost inaugurat marţi, în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, de oligarhul rus Viktor Vekselberg, care a răscumpărat aceste obiecte de artă, dispersate în străinătate după Revoluţia bolşevică, informează AFP.

Nouă ouă create de celebrul bijutier rus Peter Carl Fabergé (1846-1920), care a lucrat pentru curtea imperială din Sankt Petersburg, sunt expuse în noul muzeu, situat în centrul oraşului, în Palatul Shuvalov.

Ele au fost răscumpărate în 2004 de miliardarul rus Viktor Vekselberg de la moştenitorii magnatului american Malcom Forbes (1919-1990), care a alcătuit colecţia.

Numeroase ouă Fabergé au fost într-adevăr vândute în străinătate de bolşevici sau luate cu ei de apropiaţii familiei imperiale Romanov, care au fugit din Rusia după Revoluţia bolşevică.

"Inaugurarea acestui muzeu reprezintă un mare eveniment pentru întreaga Rusie. Acum, avem şansa de a putea vedea această frumoasă şi preţioasă colecţie la Sankt Petersburg", a spus Vladimir Medinski, ministrul Culturii, care a participat la ceremonia de inaugurare.

"Am lansat acest proiect în urmă cu aproape 10 ani şi suntem bucuroşi să vă prezentăm rezultatele", a adăugat Viktor Vekselberg.

Colecţia include şi un ou oferit de ultimul ţar rus Nicolae al II-lea mamei sale Maria Fiodorovna, decorat cu portretul său şi cel al ţareviciului Alexei.

Un alt ou, realizat la un an după încoronarea ţarului, pentru a marca acel eveniment, este expus în muzeu. Acest ou are în interior şi o mică surpriză: o mică trăsură din aur.

Bijutierul Fabergé a realizat aproximativ 50 de ouă pentru familia imperială rusă, o tradiţie inaugurată în 1885 de ţarul Alexandru al III-lea, care a oferit soţiei sale, ţarina Maria Fedorovna, primul ou, decorat cu multe pietre preţioase, cu ocazia Paştelui. Ouăle Fabergé conţineau fiecare o surpriză, un cadou.

Potrivit experţilor, colecţia prezentată la Sankt Petersburg este una dintre cele mai bogate din lume.

Muzeul, care va fi deschis pentru public începând din luna decembrie, prezintă peste 4.000 de opere de artă ruseşti, inclusiv ouăle Fabergé.

Potrivit omului de afaceri Viktor Vekselberg, colaboratorii de la fundaţia sa au lucrat intens în ultimii zece ani, răscumpărând, cumpărând şi aducând înapoi în Rusia operele de artă din colecţie.

Citește și: