231 vizualizări 3 nov 2008

Zece la sută dintre oameni suferă de fobie socială, avertizează specialiştii mexicani. Un studiu realizat de Institutul Mexican de Asigurări Sociale pe un eşantion de aproximativ 13 milioane de indivizi arată că 10% dintre aceştia aveau această afecţiune. Fobia socială se manifestă prin frica de a relaţiona cu alte persoane, teama fiind nejustificată şi imposibil de controlat. „Fobia socială reprezintă teama unei persoane de a se afla în centrul atenţiei, de a fi studiat de o altă persoană.

De regulă, persoanele timide suferă de acestă teamă de a relaţiona cu indivizi necunoscuţi. Astfel de subiecţi refuză să iasă în societate pentru a nu interacţiona cu ceilalţi, de frică se nu se facă de ruşine”, afirmă psihoterapetul Mihaela Sahlean. Specialiştii menţionează că astfel de persoane sunt uşor de identificat în societate pentru că au un comportament vizibil modificat. „Cele mai bune exemple sunt tremuratul vocii, pierderea instantanee a vocii, transpiratul inexplicabil, joaca cu un obiect gen pix, inel, verighetă, privitul către orice altceva decât către persoana cu care poartă un dialog, tremuratul”, precizează psihologul Bogdana Bursuc.
Astfel de persoane ratează de cele mai multe ori lucrurile importante în viaţa unui om, susţin psihologii.

„Ţinând cont de faptul că această fobie apare între vârsta de 18 şi 30 de ani, această frică îi determină de cele mai multe ori pe indivizi să renunţe la şcolarizare, fie că e vorba de liceu sau de facultate. Astfel de persoane refuză pur şi simplu să se ducă la un interviu de teamă că cel care intervievează îi va pune o întrebare la care subiectul nu ştie răspunsul, iar astfel se face de ruşine şi pierde ocazia de a se angaja.

Această situaţie este prezentă doar în mintea lor, iar astfel refuză sa facă orice fel de pas care îl pune în situaţia de a interacţiona cu persoane necunoscute”, spune psihologul Anca Munteanu. Specialiştii atrag atenţia că fobia socială afectează calitatea vieţii personale, profesionale cât şi sociale, întrucât subiectul începe să evite acele situaţii care îi provoacă disconfort.

Confruntarea directă provoacă traume

Psihologii afirmă că o confruntare directă cu obiectul fobogen provocă traume. „O confruntare brutală cu obiectul fobogen agravează şi mai mult starea pacientului, care poate duce până la apariţia psihozelor. Tratarea fobiei se face treptat, persoana trebuie învăţată cum să relaţioneze, iar în final aceasta ajunge să se convingă că toate temerile erau nefondate”, precizează psihologul Anca Munteanu. 

Fobia socială nu ţine cont de sex sau de statutul social, spun specialiştii. „Nimeni nu trebuie să se chinuiască având această problemă, cu cât mai repede este recunoscută, ea trebuie tratată terapeutic serios, întrucât dezavantajele pot fi extrem de mari, iar izolarea nu constituie o soluţie, ci o problemă supra-adaugată”, menţionează psihoterapetul Mihaela Sahlean. Tratarea acestei fobii poate ţine câteva şedinţe, dar se poate întinde şi pe câţiva ani, în funcţie de cât de gravă este afecţiunea, afirmă psihologii.
 

Citește și: