Mădălina CHIŢU
7440 vizualizări 26 ian 2015

Cercetătorii americani împreună cu cei australieni au reuşit să transforme un ou fiert într-unul crud. Întregul proces durează 20 de minute şi pentru a deveni realitate s-au folosit substanţe chimice, notează Daily Mail.

Pentru a explica cum au reuşit să ”desfiarbă” un ou, cercetătorii au exemplificat ce se întâmplă în timpul procesului de fierbere a unui ou. Astfel, atunci când pui oul în apă clocotită, proteinele din acesta încep să fiarbă şi să se grupeze la loc în structuri puternice. Acesta este motivul pentru care albuşul transparent şi vâscos devine alb şi cauciucat.

Cum are loc minunea de ”desfierbere” a unui ou? Simplu: oamenii de ştiinţă au fiert un ou timp de 20 de minute, la 90 de grade Celsius, apoi au adăugat uree, un compus chimic găsit în urină, pentru a-l transforma în lichid. Ulterior au folosit o centrifugă pentru pentru a lichefia albuşurile şi a le aduce în formă naturală.

Cercetătorii consideră că reuşita lor ar putea reduce costurile pentru tratamentele de cancer, pentru producţia de alimente şi pentru alte cercetări din industria globală de biotehnologie de 160 de miliarde de dolari. Mai exact, ei susţin că descoperirea unui mod prin care proteinele revin la starea iniţiala ar putea să le îi ajute să economisească timp şi bani.

Citește și: