Vasile Magradean
758 vizualizări 11 aug 2019

Emil Sitaru, profesor de matematică la un liceu din Cluj-Napoca, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a început colecţia cumpărând jocuri de şah din ţările pe unde a fost, care să reprezinte ceva specific, din tradiţia şi cultura ţării respective.

„Am început să adun jocuri de şah de peste 20 de ani şi am în colecţie peste 120 de astfel de jocuri care nu seamănă între ele. Pe mine şahul m-a ajutat de multe ori în viaţă, în momente grele, am predat în străinătate, în SUA şi Franţa, eram singur acolo, fără familie, şi jucam mult timp şah. După ce m-am întors în România am înfiinţat cluburi de şah pentru copii, Academia de şah Sitas, ca să folosim şahul în scop educaţional, pentru copii începând cu clasa zero. Colecţia am început-o cumpărând jocuri de şah din ţările pe unde am fost, care să reprezinte ceva specific din tradiţia şi cultura ţării respective, iar în acest fel au aflat prietenii despre această pasiune, şi au început să îmi aducă jocuri, la fel ca şi membrii familiei. Am reuşit să adun o colecţie unică în România, jocurile provin din 40 de ţări de pe 6 continente, cum ar fi Thailanda, Mexic, Japonia, China sau Zanzibar”, a spus Sitaru.

În colecţie se află un joc de şah din Australia, în care turnurile sunt reprezentate sub forma Operei din Sydney, iar alte piese de urşi koala şi canguri, simboluri ale ţării, dar şi jocuri în care apar spartanii care se înfruntă cu perşii, soldaţii lui Napoleon cu austriecii, dacii cu romanii, cavalerii teutoni cu polonezii, armatele care au participat la Războiul Civil din SUA.

„Ca materiale, am şah din cristale de Bohemia cu piese poleite din aur şi argint, piese din aur de Toledo cu dragoni şi Don Quijote de la Mancha, şah din marmură şi piese semi preţioase, din fildeş, porţelan, tablă din piele de Cordoba cu motive maure. De asemenea, am jocuri cu regele Arthur, cu Star Trek, Stăpânul inelelor, Harry Potter, Familia Simson, cu simbolurile echipei Real Madrid, cu portretele regilor Poloniei. Jocurile au şi informaţii explicative pentru copii”, a explicat profesorul clujean.

Pe lângă jocuri, Emil Sitaru a adunat şi tablouri care au ca tematică şahul, cărţi valoroase de şah, ceasuri vechi, expoziţia fiind în sine o pledoarie pentru şah, pentru a-i stimula pe cei mici să înveţe acest sport şi să se perfecţioneze.

Colecţia de jocuri de şah este prezentată o dată pe an în cadrul unor expoziţii, dar pe perioadă determinată, visul profesorului de matematică fiind să găsească o sală adecvată în Cluj-Napoca pentru o expoziţie permanentă, interactivă, cu vitrine cu LED-uri, cu ecrane de prezentare, care să constituie un punct turistic pe harta oraşului.

„Vreau să fac o Casă a Şahului care să găzduiască expoziţia într-o sală şi care să mai cuprindă o sală de joc unde să fie organizate competiţii, dar şi cursuri de şah pentru copii şi adulţi, plus o cafenea”, a subliniat Emil Sitaru.

Acesta a explicat că şahul dezvoltă la copii gândirea clară, logică, sistematică, aceştia fiind învăţaţi să stea concentraţi la masă, lucruri care îi ajută mai târziu în viaţă, în profesie.

„Beneficiile acestui sport sunt imense asupra inteligenţei şi caracterului copiilor, îi învaţă să respecte adversarul, acceptă înfrângerea după o partidă de şah, îi ambiţionează să devină mai buni. Un copil firav din punct de vedere fizic are şansa, la şah, să fie învingător. În plus, şahul oferă o oportunitate de socializare pentru cei mici, se joacă împreună cu alţi copii, participă la competiţii, iar părinţii sunt mulţumiţi că i-am scos din faţa calculatorului”, a conchis Emil Sitaru.

Citește și: