Alexandra PELE
3463 vizualizări 3 sep 2011

Ideea ambiţioasă a unui jurnalist olandez de a construi un munte artificial ar putea deveni o realitate, după ce ecourile unui articol scris de el au atras atenţia unor investitori care văd proiectul înălţării unui munte de peste 800 de metri drept fezabil, relatează The Daily Mail.

Totul a pornit după ce Thijs Zonneveld le-a lansat o provocare cititorilor publicaţiei pentru care lucrează. El i-a rugat să-şi deseneze propriul munte, cu pante alpine, păşuni şi sate. După publicarea articolului, feedback-ul primit de la cititori l-a făcut să-şi dea seama că Olanda, unde cea mai mare altitudine este de 323 de metri, are nevoie de un munte.

Apelul său a rezonat cu inginerii olandezi, a căror pricepere le-a permis să-şi protejeze terenurile aflate sub nivelul mării şi care s-au angajat şi în trecut la proiecte curajoase, precum construirea insulelor artificiale din Dubai. Săptămâna trecută mai multe companii din domeniu alături de organizaţiile care promovează sporturile alpine s-au întâlnit pentru a discuta proiectul care ar putea costa de la câteva până la 200 de miliarde de euro.

"Proiectul este fezabil. Noi olandezii avem multă experienţă în mutarea solului şi a nisipului dintr-o parte în alta, graţie proiectelor funciare", crede Anthony van Dongen de la compania Oranjewoud, una dintre cele care s-au alăturat ambiţiiei jurnalistului.

Proiectul ar avea efecte benefice asupra sectorului de construcţii, afectat de criza imobiliară a ultimilor ani, dar şi asupra turismului. Investitorii pe care i-a contactat Zonneveld au văzut numeroase oportunităţi comerciale, precum amenajarea unor staţiuni. De asemenea, înălţarea unor mori de vânt ar putea ajuta la producerea de energie regenerabilă.

"Oamenii ar putea crede că totul este o campanie de publicitate, însă nu este adevărat. Publicitatea este doar un mijloc de promovare a proiectului. Scopul este de a construi muntele", spune jurnalistul. În afară de companiile de inginerie, cauzei sale i s-au alăturat şi numeroşi olandezi sătui să fi nevoiţi să meargă la munte în ţările vecine.

Citește și: