Gandul.info
Aura STAN
527 vizualizări 2 iun 2011

Deşi legea americană împiedică autorităţile să interceptezescrisorile şi convorbirile telefonice ale cetăţenilor fără mandat,e-mailurile nu beneficiază de aceeaşi protecţie. Asta pentru călegea care reglementează în SUA confidenţialitatea în mediulonline, Electronic Communications Privacy Act (ECPA), este veche de25 de ani şi are numeroase lacune.

Senatorul democrat Patrick Leahy,din statul american Vermont, vrea să schimbe actul normativ, astfelîncât guvernul federal să nu mai aibă acces direct la conturileutilizatorilor. "Constituţia îţi protejează casa şi maşina depercheziţiile abuzive. Dar instanţele judecătoreşti au fost multmai puţin clare dacă aceasta îţi protejează conturile de Gmail sauYahoo! Mail", scrie Time.com. Gradul de protecţie a căsuţelor demail prevăzut de ECPA e unul limitat. Vechea lege prevede caguvernul să aibă o autorizaţie specială atunci când intercepteazăun mail în curs de expediere, dar odată ce mailul ajunge în Inbox,protecţia e în mare parte ridicată. De exemplu, guvernul nu arenevoie de un mandat pentru a citi mailurile mai vechi de şase luni,în condiţiile în care multe persoane îşi folosesc căsuţa de maildrept arhivă şi nu doar ca mod interactiv de comunicare. Totodată,actuala lege prevede ca, odată ce un mail a fost deschis, să nu maibeneficieze practic de nicio protecţie. În aceste condiţii,guvernul nu mai are nevoie de nicio autorizaţie pentru a-lconsulta.

Iniţiativa legislativă a lui Leahyprevede că guvernul trebuie să obţină un "mandat de percheziţie" dela o instanţă ori de câte ori vrea să consulte mailurile, vechi saunoi. În plus, oficialul vrea ca şi localizarea unui utilizator deinternet să nu poată fi făcută oricum. Guvernul ar trebui să aibăun mandat atunci când vrea să se folosească de datele trimise de peun telefon cu acces la internet sau de pe o tabletă PC pentru aafla unde se află deţinătorul acesteia.

Problema protecţiei mailurilor esimilară cu cea a protecţiei unei locuinţe, precizează sursacitată. "Al Patrulea Amendament" din Constituţia Statelor Uniteprevede că autorităţile trebuie să obţină un mandat înainte să îţipercheziţioneze locuinţa. Pentru a obţine un asemenea mandat,trebuie să aibă bănuiala săvârşirii unei infracţiuni şi, pe bazaacestei ipoteze, să demareze o anchetă. Totodată, sunt protejate şidatele trimise prin serviciul poşta şi prin fax, dar şi apeluriletelefonice, a căror interceptare e condiţionată de măsuri mult maidure, în acest ultim caz, guvernul având nevoie de un mandatspecial. Doar în cazul mailului guvernul nu trebuie să cearăneaparat o autorizaţie pentru a-l accesa.

Citește și: