Adriana Stanca
764 vizualizări 13 iun 2015

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte va începe o campanie de cercetări pe şantierul arheologic Geangoeşti Hulă, din comuna Dragomireşti, jud. Dâmboviţa.  Acolo există o aşezare de tip "tell" şi prezintă şase niveluri de locuire, care aparţin în totalitate culturii Gumelniţa, se precizează pe site-ul instituţiei.

În perioada 4 - 7 iunie 2015, dr. Dorel Micle şi dr. Stani Andrei, specialişti cu burse de formare în afară în studii de teledetecţie s-au deplasat la Geangoeşti şi, cu ajutorul unor metodologii noi ce presupun scanarea câmpului magnetic al diferitilor receptori, au putut face precizări asupra dimensiunii sitului, formei şi amplasamentului sistemului de fortificare al aşezării preistorice, cât şi asupra amplorii intervenţiilor antropice moderne etc.

Programul de cercetare vizează aspecte ale evoluţiei unei comunităţi umane de agricultori de acum 6000 ani de pe cursul superior al râului Dâmboviţa.

Proiectul se va derula pe trei ani şi va permite urmărirea dimensiunii comunităţii umane de la Geangoeşti, obţinerea unor detalii despre modul lor de a trăi şi beneficiul colectării obiectelor de patrimoniu care vor îmbogăţi colecţii şi salile expoziţionale ale muzeului.

Dacă măsurătorile geo-magnetice au avut caracter non-invaziv, pentru următoarele etape, proiectul adună în jurul său oameni din muzeu, fie ei arheologi, Ovidiu Cârstina, Ilie Ana, sau Elena Niţu, specialist în studiul utilajului litic cioplit, dar şi din ţară. De asemenea, au fost încheiate convenţii de colaborare cu Costantin Haită, un reputat specialist la nivel european, cu o specializare rară în cercetarea arheologică românească ce activează în Muzeul Naţional de Istorie a României şi cu un partener constant pe şantierele instituţiei, Costel Preoteasa, din cadrul Complexul Judeţean Piatra Neamţ.

Potrivit sursei citate, acesta este primul şantier din judeţ deschis într-un sit preistoric după o perioadă îndelungată de întrerupere a acestui tip de cercetare.

Pentru cei interesaţi în a se implica în activităţile arheologice, elevi, studenţi etc, Complexul Naţional Muzeal  „Curtea Domnească” Târgovişte anunţă faptul că recrutează forţă de muncă pentru şantier.

Citește și: