Florin Jinga
2582 vizualizări 6 oct 2018

Întâmplarea poate fi considerată cu uşurinţă una dintre cele mai scumpe farse. După ce tabloul a fost adjudecat cu 1.041.000 lire sterline, cumpărătorul licitând la telefon, cei prezenţi au asistat suprinşi la ”autodistrugerea” pânzei, informează The Telegraph.

Gestul este tipic pentru Banksy, care şi-a lăsat audienţa cu gura căscată, întrebându-se cât de serios este acesta în legătură cu o lucrare artistică presupus atemporală sau dacă doar se distrează. Sau ambele. Oricare ar fi motivaţia, gestul său a stârnit uimirea celor prezenţi la licitaţie. 

Mecanismul care a transformat tabloul în confetti era ascuns în ramă şi a fost activat de la distanţă.

”Tocmai am fost Banksy'ed (păcăliţi de Banksy n.r.). Nu am mai experimentat aşa ceva... ca un tablou să fie mărunţit spontan, mai ales când artistul a atins aproape un record. Încercăm să aflăm ce e de făcut mai departe,” a declarat directorul Sotheby's.

Desigur, şi cumpărătorul a fost uluit de situaţie.

Opera distrusă ilustra o fetiţă care pierdea sau dădea drumul unui balon roşu în formă de inimă, o imagine întâlnită des în picturile artistului urban.

Nu este clar dacă artistul Banksy, a cărei identitate nu este cunoscută, era prezent la licitaţie şi a activat chiar el mecanismul de distrugere.

Banksy a postat, însă, pe contul său de Instagram, o fotografie care a surprins acest moment, însoţită de comentariul: "Going, going, gone...".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Going, going, gone...

O postare distribuită de Banksy (@banksy) pe

Oct 5, 2018 at 6:45 PDT

Ulterior, controversatul artist a adăugat şi un filmuleţ în care arată cum a pregătit farsa: ”Acum câţiva ani, am instalat în secret un tocător într-un tablou, pentru eventualitatea că va fi vreodată scos la licitaţie” explică Banksy. Din imaginile filmate chiar în timpul licitaţiei, putem deduce că artistul - a cărui identitate nimeni nu o cunoaşte - se afla în sală şi ştia exact ce să filmeze. În mesajul care însoţeşte clipul, Banksy adaugă un citat din Picasso: ”Dorinţa de a distruge este, de asemenea, un impuls creator.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on

Oct 6, 2018 at 10:09am PDT

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lumea într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

Foto: It's whatever/ Twitter

Citește și: