Creştinismul a apărut în urma unei campanii de propagandă care a avut rolul de a menţine docile popoarele cucerite de Imperiul Roman, susţine teologul american Joseph Atwill, potrivit Daily Mail.

Joseph Atwill susţine că biografia lui Isus a fost fabricată prin contopirea unor povestiri mai vechi. „Oamenii deschişi la minte trebuie să cunoască adevărul despre trecut pentru a înţelege cum şi de ce guvernele creează istorii false şi zei falşi. Fac asta adeseori, pentru a crea o ordine socială care se împotriva intereselor oamenilor obişnuiţi”, explică teologul.

„Sectele din Palestina din secolul I e.n., care îl aşteptau pe războinicul Mesia, organizau frecvent insurecţii. Când romanii şi-au epuizat metodele de a reprima răscoalele, au apelat la tactici de natură psihologică. Au ajuns la concluzia că ceea mai bună metodă era crearea unui sistem de valori diferit, aşa a luat naştere povestea unui Mesia pacifist. În loc să îndemne la război, Mesia a încurajat politica întoarcerii celuilalt obraz şi i-a îndemnat pe evrei să dea Cezarului ce este al Cezarului şi să îşi plătească dările către Imperiul Roman”,a adăugat Atwill.

Teoria lui Joseph Atwill stârneşte controverse puternice.

Citește și: