Gandul
75795 vizualizări 7 oct 2019

Încetul cu încetul, tradiţionala frână de mână ar putea fi înlocuită cu o variantă automată, scrie independent.co.uk.

Ritmul nu este însă unul accelerat. Potrivit unui studiu CarGurus, un site de tranzacţii cu maşini, circa 37% din vehiculele noi au frână de mână tradiţională.

Frâna de parcare electronică va deveni un element banal, consideră jurnaliştii englezi.

În prezent, doar producătorii premium, gen Audi, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes-Benz şi Porsche au renunţat complet la frâna de mână mecanică.

Doar doi producători din sfera low-cost - Dacia şi Suzuki - oferă frână de mână clasică la toate modelele vândute.

Pe măsură ce maşinile primesc însă cutii de viteze automate şi funcţii precum hill assist, integrarea frânei de mână „moderne” devine o simplă formalitate.

O frână electronică funcţionează cu ajutorul unui întrerupător, care înlocuieşte maneta clasică. Switch-ul acţionează două motoraşe, care au efect asupra frânelor roţilor din spate.

Consecinţele defectării unui asemenea sistem ar putea avea însă urmări nu tocmai fericite, avertizează specialiştii.

Prima frână de mână electronică pe o maşină de producţie a fost instalată pe modelul BMW seria 7 din 2002, care dispune de un buton pe volan pentru folosirea funcţiei respective.

În prezent, sistemul este amplasat pe modele precum VW Golf, Nissan Qashqai şi Honda Civic.

Chris Knapman, editor la CarGurus UK, a comentat fenomenul: „Este oficial, dispariţia frânei de mână se apropie şi tot mai mulţi producători trec la frânele electronice. În câţiva ani, ne aşteptăm ca numărul maşinilor cu „levier” să scadă vertiginos. Desigur, avantajele nu pot fi ignorate, dar, pe măsură ce tehnologia de ultimă oră ajunge pe liniile de fabricaţie, mulţi şoferi noi ar putea să nu mai experimenteze deloc frâna de mână tradiţională. Tentaţia de a face drifturi cu frâna de mână trasă ar putea deveni, de asemenea, istorie!”

CarGurus a examinat modele şi specificaţii ale maşinilor produse de Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Dacia, DS, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Infiniti, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Porsche, Renault, Seat Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Vauxhall, Volvo şi VW.

Citește și: