43 vizualizări 12 mar 2009

Vacanţa de Paşte de anul acesta costă cu până la 20% mai puţin decât în 2008 pentru unele destinaţii externe, fără a lua în calcul reducerile pentru rezervarea din timp, iar în topul preferinţelor se află insulele greceşti. Speriate de veştile proaste din economie, agenţiile de turism au găsit, se pare, soluţia ca să nu tragă obloanele: au negociat tarife mai bune pentru transportul cu avionul şi au mai tăiat din comisioane.

„Pentru insula Rodos, tarifele au scăzut cu 5 până la 20%, pentru Sharm el Sheikh cu 9%, iar pentru Tenerife cu 4 până la 14%“, ne-a declarat Adriana Goicea, directorul unei agenţii de turism. Chiar dacă mai este o lună până la Paşte, se conturează deja o destinaţie câştigătoare: insulele greceşti. Departe de casă, românii ortodocşi vor să petreacă Sărbătoarea Învierii în spiritul tradiţiei, mai întâi în biserică, ca să ia lumină, după care în faţa mesei, cu ouă roşii, miel şi cozonac. În plus, pe lângă obiceiurile pascale, turiştii profită şi de ceva distracţie specifică locului. În funcţie de ofertă, pentru un sejur de şase zile în Rodos, la un hotel de trei stele, cu mic dejun şi cu biletul de avion, turistul va plăti 227 de euro. O destinaţie ieftină este şi Creta, unde cinci nopţi la un hotel de două stele, cu demipensiune şi cu transportul asigurat cu avionul costă începând de la 219 euro/persoană.

Vestea proastă este că locurile ieftine s-au epuizat deja, aşa că rămân pachetele turistice la preţuri medii, spune Cristian Pandel, managerul unei agenţii. Una din noutăţile greceşti este Kos, o insulă încărcată de istorie, însă pachetul turistic costă în jur de 515 euro. 

Sărbătorile la Moscova, peste 1.000 de euro

După Grecia, Bulgaria se află pe locul al doilea în topul preferinţelor românilor, spun reprezentanţii agenţiilor chestionate. Destinaţia respectă, de altfel, criteriile cerute de majoritatea turiştilor: este ieftină, aproape de casă, iar mesele sunt mai mult decât îndestulătoare. Trei nopţi de cazare la patru stele cu servicii „all inclusive“ costă 149 de euro, fără a lua în calcul şi transportul. În general, cei care sună la agenţii se interesează în primul rând de pachetele turistice pentru ţările ortodoxe.

Din ofertele agenţiilor nu lipsesc Cipru, Serbia, Rusia şi Ucraina, ultimele două cu preţuri destul de piperate. Şapte zile la Moscova şi Sankt Petersburg cu avionul şi pe anumite porţiuni şi cu trenul costă în jur de 1.100 de euro, iar o noapte se doarme în cuşetă. „Şi Turcia – o ţară musulmană – are căutare printre români în această perioadă, datorită preţului şi condiţiilor bune oferite de hotelieri“, spune Mircea Vladu, preşedintele unei agenţii de turism. Cinci nopţi la un hotel de patru stele din Antalya, cu tot cu avion, costă 289 de euro, preţ care include şi reducerea de 10% pentru rezervarea din timp.

Desigur, agenţiile vând şi vacanţe exotice pentru perioada Paştelui, fără nicio legătură cu spiritul sărbătorii, cum sunt, bunăoară, Gran Canaria şi Sharm el Sheikh.

 

Citește și: