183 vizualizări 28 dec 2010

Secretul unei căsătorii fericite nu este nici timpul petrecut împreună ("secretul" soţilor David şi Victoria Beckham), nici viagra, după cum spunea Michael Douglas la un moment dat. Adevăratul secret ar fi amânarea relaţiilor sexuale până după căsătorie, potrivit unui studiu al Universităţii Brigham Young din statul american Utah, desfăşurat asupra 2.035 de cupluri căsătorite.

Conform cercetării, citate în The Daily Mail, soţii care au aşteptat să înceapă viaţă sexuală până după căsătorie au o relaţie mai sănătoasă decât cele care au trecut la acţiune de la începutul relaţiei lor. Scoruri mai bune au fost înregistrate de cuplurile care au decis să aştepte în privinţa stabilităţii relaţiei (plus 22%) şi satisfacţiei privind relaţia (mai mult cu 20%).

Inclusiv calitatea vieţii sexuale a fost mai bună cu 15%, în cazul cuplurilor care au aşteptat, dar şi comunicarea în cuplu (plus 12%) faţă de scorurile celelorlalte cupluri. Potrivit cotidianului britanic, studiul le dă dreptate unor vedete precum actriţa Lisa Kudrow şi soţul ei, Michael Stern, care au declarat că nu au au avut legături sexuale înainte de căsătorie.

Cu toate că, în zilele noastre, este la modă "explorarea" aşa-zisei compatibilităţi sexuale înainte de căsătorie, cercetătorii susţin că oamenii se concentrează prea mult asupra aspectelor fizice ale relaţiei. Aceasta îi face să se preocupe mai puţin de încredere, loialitate şi angajament faţă de viitorul soţ.

"Cele mai multe studii privind acest subiect s-au axat pe experienţe individuale privind sexualitatea, nu pe momentul începerii vieţii sexuale într-o relaţie", a explicat conducătorul cercetării, profesorul Dean Busby. "O relaţie înseamnă mai mult decât sex, dar am aflat că cei care au aşteptat mai mult sunt mai mulţumiţi de aspectul sexual al relaţiei", a declarat Busby.

O "lună de miere" precoce va aduce o relaţie "subdezvoltată"

"Cred că aceasta se datorează faptului că au învăţat să discute şi au aptitudinile pentru a rezolva problemele care apar", este concluzia cercetătorului de la Brigham Young. Opinia lui Busby a fost împărtăşită şi de Mark Regnerus, autor al cărţii "Sexul premarital în America".

"Cuplurile care îşi încep luna de miere prea devreme - adică fac din actele sexuale o prioritate la începutul unei relaţii - adesea descoperă că relaţia lor este subdezvoltată în privinţa calităţilor care fac o relaţie stabilă şi soţii demni de încredere", consideră Regnerus.

Studiul a avut în vedere şi convingerile religioase ale celor care au decis să aştepte, dar profesorul Busby a adăugat că, "indiferent cât de religioase sunt cuplurile, aşteptarea ajută relaţia să îşi formeze un proces mai bun de comunicare şi îmbunătăţeşte stabilitatea pe termen lung a relaţiei".

Citește și: