Irina Borş
4544 vizualizări 8 sep 2012

Rezultatele unui chestionar realizat la sfârşitul anului trecut au scos la iveală date îngrijorătoare. Mulţi dintre tineri nu doar că nu au ca pasiune lectura, dar simt că s-ar face de ruşine dacă prietenii lor i-ar vedea citind o carte, scrie Daily Mail.

Potrivit National Literacy Trust din Marea Britanie, doar 33,5% dintre tinerii intervievaţi consideră că a citi este “cool” în timp ce 17% mărturisesc că ar fi ruşinaţi dacă prietenii i-ar vedea citind.

În aceste condiţii, organizaţia sfătuieşte părinţii să aloce măcar zece minute pe zi, pentru a citi alături de copii şi intenţioneză să lanseze o campanie naţională pentru a îi motiva pe cei mici să se îndrepte către lectură.

Totodată, rezultatele chestionarului au mai arătat că doar trei din zece copii citesc acasă, spre deosebire de patru din zece, în 2005, iar mai bine de jumătate dintre cei intervievaţi (54%) spun că preferă să se uite la televizor decât să parcurgă o carte. Potrivit aceleaşi surse, tinerii aleg jocurile PlayStation, timpul petrecut pe calculator sau în faţa televizorului sau ieşitul cu prietenii, în detrimentul cititului.

Sursa: topnews.ae

“Faptul că tinerii citesc mai puţin decât în 2005 este un semnal al schimbărilor îngrijorătoare în obiceiurile de lectură a acestei generaţii. Facem apel la Guvern pentru a demara o campanie care să stopeze acest declin şi care să ofere copiilor, în fiecare zi, mai mult timp pentru a citi” spune Jonathan Douglas, directorul National Literacy Trust.

Un purtător de cuvânt din Ministerul Educaţiei din Marea Britanie întăreşte poziţia National Literacy Trust: “Rezultatele chestionarului nu sunt o surpriză şi arată că trebuie să ne continuăm demersul de a îi încuraja pe tineri să îşi dezvolte dragostea pentru lectură. Într-o lume cu atât de multe distrageri pentru minţile tinere, locul literaturii este mai important ca niciodată.”

Chestionarul a fost aplicat la sfârşitul anului trecut pe un eşantion de peste 21.000 de adolescenţi britanici, cu vârste între 14 şi 16 ani.
 

Citește și: