Silviu Bănilă
685 vizualizări 7 mar 2018

Celebrul aviator a dispărut undeva deasupra Oceanului Pacific, în timpul unui zbor în jurul Pământului, în anul 1937. Earhart, avionul ei şi navigatorul Fred Noonan au dispărut fără urmă şi misterul a continuat să-i fascineze pe pasionaţii de poveşti de aventură, scrie Daily Mail.

Richard Jantz, expert în biologia scheletului la Universitatea din Tennessee, Knoxville, crede că a desluşit în sfârşit misterul lui Earhart şi susţine că oasele găsite pe o insulă din Pacific sunt ale temerarei. „Sunt 99% sigur că oasele sunt ale ei”, spune omul de ştiinţă.

În 1940, oasele au fost descoperite pe Insula Gardner - denumită în prezent Nikumaroro - la 400 mile de locul în care Earhart plănuia să facă o escală, în dreptul Insulei Howland. Oasele au fost trimise la analiză în Fiji, unde dr. David Winn Hoodless le-a măsurat. Ulterior, părţile anatomice au dispărut.

În prezent, bazându-se pe măsurătorile respective, Jantz a comparat oasele cu posibilele semnalmente fizice ale lui Earhart şi a ajuns la o concluzie remarcabilă. „Vă spun din punct de vedere ştiinţific că oasele sunt ale ei, sunt 99% sigur de acest lucru”, a spus Jantz.

„Avem lungimea pentru trei oase, pentru care Hoodless a realizat personal măsurătorile”, a declarat doctorul.

„Am constatat apoi că există modalităţi prin care putem obţine mai multe informaţii despre dimensiunile lui Amelia Earhart, pentru a face o comparaţie directă cu oasele”.

„Am reuşit să-i măsurăm lungimea humerusului, dintr-o fotografie care cuprindea un obiect scalabil. Apoi am estimat lungimea tibiei, comparativ cu înălţimea. Am comparat cele trei oase din insula Nikumaroro cu semnalmentele lui Amelia Earhart.

Rezultatul? Sunt foarte asemănătoare şi este puţin probabil ca o altă persoană să aibă asemenea semnalmente fizice”.

O analiză în care s-au comparat oasele din Nikumaroro cu cele ale unui număr de 2.776 persoane a scos la iveală faptul că doar 17 oameni au dimensiuni similare cu ale lui Earhart. Din grupul de 17 persoane, doar două au fost femei.

Pasionaţii de epave aviatice, pe urmele misterului

TIGHAR (Grupul Internaţional pentru Recuperarea Aparatelor de Zbor Istorice) a investigat teoria potrivit căreia Earhart ar fi aterizat pe insula Nikumaroro - care face acum parte din Kiribati - din anii 1980.

Richard Gillespie, directorul executiv al TIGHAR, susţine că grupul a găsit şi alte obiecte pe insulă, care confirmă prăbuşirea lui Earhart. Mai mult, aceasta ar fi trăit ca un pustnic şi apoi ar fi decedat în condiţii dificile.

„Toate dovezile indică acelaşi lucru. Am descoperit obiecte pe insulă, care „vorbesc” despre o femeie americană din anii 1930 şi nu există nicio explicaţie cu privire la provenienţa lor”, a spus Gillespie.

Printre obiecte s-au numărat o sticlă care conţinea urme de mercur. Aspectul ei seamănă cu cel al sticlelor de medicamente pentru pistrui ale dr CH Berry, o marcă din anii 1930, care conţinea mercur.

„Nu ştim dacă Earhart a folosit aceste medicamente, dar aceasta avea pistrui şi nu îi plăceau”, a spus Gillespie.

„Şi iată sticla asta pe insulă, care a conţinut o anumită substanţă şi nu avem nicio explicaţie pentru ea”.

TIGHAR a mai descoperit un briceag, despre care se crede că i-ar fi aparţinut lui Earhart. Gillespie crede că Earhart a supravieţuit mai multe săptămâni, chiar luni pe insulă, dar apoi a decedat.

„Cred că a murit de sete, de foame”, a spus acesta. „E posibil să ajungi într-o situaţie în care rişti să consumi mai multe calorii căutând o hrană care nu poate acoperi necesarul de energie. De asemenea, mai sunt şi coralii - dacă a călcat pe ei, cu siguranţă a suferit o infecţie şi, fără acces la antibiotice, a murit”, a mai spus cercetătorul.

Citește și: