Florin Badescu - Mediafax
2440 vizualizări 5 nov 2015

Diamantul "Blue Moon" deţine cel mai înalt grad de claritate (flawless), face parte din clasa de culoare "fancy vivid", are 12,03 carate şi este montat într-un inel. "Blue Moon" este vedeta licitaţiei din 11 noiembrie, în timpul căreia casa Sotheby's va pune în vânzare peste 500 de loturi.

GIA (Gemological Institute of America) afirmă că în lume există 400 de diamante albastre, dintre care doar patru au primit clasificarea "fancy vivid".

"Fancy vivid" este un termen de specialitate care desemnează cea mai intensă culoare (a dimantelor, n.r.).

Nestemata a fost descoperită în celebra mină Cullinan din Africa de Sud în ianuarie 2014 şi a fost tăiată în forma "cushion" dintr-un cristal brut de 29,62 carate. Actualul său proprietar, compania de bijuterii Cora International, l-a cumpărat de la Petra Diamonds, compania ce deţine mina Cullinan.

La licitaţia din 11 noiembrie vor fi puse în vânzare şi o tiară Cartier cu perle şi diamante - estimate la 450.000 de dolari -, care a supravieţuit naufragiului pachebotului Lusitania, pe 7 mai 1915, dar şi un diamant portocaliu-roz de 15,2 carate, din clasa "fancy", deţinut de actorul Sean Connery, estimat la un preţ cuprins între 1,2 milioane şi 2,4 milioane de dolari.

O altă vedetă a licitaţiei va fi şi un rubin "sânge de porumbel", de 8,48 de carate, oferit ultimei regine a Italiei, Maria-Jose, în ziua căsătoriei acesteia cu prinţul moştenitor Umberto, în anii 1930, estimat la 6 milioane - 9 milioane de dolari.

Casa rivală Christie's va organiza la rândul ei o licitaţie dedicată pietrelor preţioase, la Geneva, pe 10 noiembrie, iar piesa de rezistenţă va fi un diamant roz - cel mai mare diamant din lume care este tăiat în forma cushion, din clasa "fancy vivid", scos vreodată la licitaţie -, care a fost estimat la un preţ cuprins între 22 milioane şi 27 milioane franci elveţieni (22,1 milioane - 27,1 milioane de dolari).

Citește și: