Alexandra PELE
22480 vizualizări 12 mai 2011

Cercetătorii unei universităţi din Brazilia susţin că au descoperit urmele unei civilizaţii evoluate în mijlocul junglei amazoniene, un mediu crezut până acum ostil dezvoltării unei culturi mai sofisticate decât triburile nomade, relatează revista Discover. Arheologii au descoperit în ultimii ani urmele unor aşezări străvechi dens populate, stabilite în bazinul amazonian.

În vestul ţinutului au fost găsite 269 de lucrări de terasament circulare şi dreptunghiulare care ar fi fost săpate în urmă cu 700 şi 2000 de ani pe o arie de aproape 40.000 de kilometri pătraţi. "Aceste terasamente ar fi putut fi construite doar de către populaţii vaste şi bine coordonate", a explicat Denise Schaan, de la Universitatea Federală Para, din Brazilia. Aproape nouă milioane de oameni ar fi posibil să fi trăit în secolul XV în bazinul amazonian, estimează geograful Bill Denevan, de la Universitatea din Wisconsin.

Se pare că aşezămintele au o istorie îndelungată. În bazinul amazonian au fost găsite sute de sculpturi ale unor chipuri umane datând dinaintea erei noastre, precizează arheologul brazilian Helena Lima. Ea spune că, pe lângă aceste artefacte, au mai fost descoperite obiecte din ceramică. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că în bazinul Amazonului a existat o reţea de sate conectate cultural.

Cu toate că jungla nu pare un mediu propice dezvoltării unei civilizaţii, un arheolog american crede că înfăţişarea din antichitate a ţinutului ar fi fost cu totul diferită. Augusto Oyuela-Caycedo, de la Universitatea din Florida, susţine că urmele unor culturi de porumb şi alte semănături descoperite în nord-estul statului Peru sugerează că porţiuni vaste ale regiunii ar fi fost în trecut păşuni cultivate de locuitorii ţinuturilor.

Citește și: