Corina VÂRLAN
17601 vizualizări 3 apr 2015

Cu câţiva ani în urmă fotografia de mai sus a ajuns viral pe internet. Aceasta s-a propagat rapid, în special pe reţeaua de socializare Facebook, şi era însoţită de o poveste incredibilă. Arheologii descoperiseră în 1976 un schelet uriaş, de 10 metri lungime, în zona Roşia Montană. Se povestea, totodată, că uriaşul ar fi fost înmormântat cu o lespede pe care apărea singura inscripţie cunoscută în scrierea dacică veche şi că minerii din zonă ar fi fost torturaţi şi chiar ucişi de Securitate.

Acum însă, misterul scheletului uriaşului de la Roşia Montană a fost elucidat de arheologul Carol Terteci de la Muzeul Judeţean Aurelian Sacerdoteanu din Vâlcea. El a explicat că, în 2010, a participat la săpăturile arheologice realizate într-o localitate din Vâlcea şi că acolo a fost descoperit şi un mormânt ce conţinea trei schelete.

"N-am avut de lucru şi m-am fotografiat alături de mormânt, am pus poza pe Facebook şi după o vreme dau de un <articol> (...) Cineva din lista mea de prieteni îmi luase poza, o trucase, s-a fabricat o poveste şi a fost jucată festa dacomanilor", a declarat Terteci, potrivit Ştirile ProTV.

Citește și: