375 vizualizări 20 mar 2008

Spre deosebire de celălalt Liban, unde riscurile unui voiaj sunt destul de mari, Libanul din Harghita e un loc unde scoţi buba din suflet şi faci loc pentru atâta frumuseţe că nu s-au inventat cuvinte pentru hârtie. Trebuie s-o constaţi şi s-o vâri în inimă. În porţiuni mici, ca să nu pricinuieşti traume locului unde se adună sentimentele. De altfel, au grijă de asta Munţii Harghitei, care se dezvăluie privirii treptat, ca o fecioară ruşinoasă – ici o stâncă, după ea o poiană cu iarbă înaltă, parcă-i savană, apoi un râu vesel.

E drept că, de ceva vreme, locurile se dezvăluie fără să vrea, deoarece oamenii de afaceri au „exploatat” pădurile până a început muntele să strige de frig, de-atâta goliciune. Astfel că, prin părţile locului,  zonele chelite de copaci pot reprezenta o categorie nouă de turism, cel penal – se pot face trasee cu inscripţii „aici a exploatat cutare” etc. Dar, chiar şi-aşa, cum pământul nu se uită după nemernici, ne-a lăsat atâta verde că mai avem şi ce să respirăm. Iar Harghita este cunoscută ca având sezon turistic tot anul, taman datorită minunatelor cure de aer. Iar un loc care conduce în topul aerului curat e taman Libanul, situat în Masivul Harghita, de unde se deschid trasee turistice către cele mai frumoase peisaje de pe pământ.

Unul porneşte din Pasul Sicaş şi trece prin Poiana Fagul Roşu, de unde ajungi la mlaştina Lacul Dracului, Poiana Altarului, Poiana Lupilor, apoi cea a Apei Dulci, de unde urci pe Muntele Cucului (1558 m) şi Vârful Pilişca Mare (1374 m). De aici, Libanul e deja departe, dar, după ce ai odihnit picioarele, o iei la vale şi ajungi „la bază” înainte de lăsarea serii. Adică la oricare dintre pensiunile sau cabanele „libanezilor”, situate pe valea pârâului Sicaşău, la liziera pădurii sau în apropierea unei stânci.

„Libanezii“, gazde de 10

Cam toate pensiunile au trăsături comune: dotări civilizate, cearşafuri noi, mobilier cioplit în trunchiuri de copaci bătrâni, baie modernă, bucătărie, dar şi jacuzzi. Nu au multe camere, sunt ideale pentru un sfârşit de săptămână între prieteni, câteva familii, şi vă puteţi petrece timpul la păstrăvărie, la lacul de acumulare de la Zetea, la sala de ping-pong sau povestind în jurul grătarului. Sau, dacă vă ţin cauciucurile, partidele off-road sunt tot ce vă puteţi dori, pentru un pic de adrenalină. Găsiţi camere şi la preţuri mai mici, în jur de 35 de euro cazare şi masă, dar şi la 70, pentru o ofertă care include şi foc de tabără sau pescuit.

Dacă optaţi pentru un weekend prelungit, vă recomandăm să porniţi din Liban spre toate locurile pentru care Harghita se poate lăuda cu un turism geologic de primă mână – lacuri ascunse în cratere vulcanice, mlaştini, mofete însoţite de izvoare cu apă minerală recomandată în boli cardiace şi reumatice (la Poiana Aladar există o mofetă instalată în craterul Cucu), mlaştini de ape minerale, locuri unde puteţi zări formaţiuni minerale deosebite – aragonitul de Corund sau traverstinul de Borsec, saline, peşteri, turnuri calcaroase.


Citește și: