6094 vizualizări 25 sep 2013

MARIA TĂNASE Google Doodle. Acum patru ani, regretatul Johnny Răducanu a răspuns provocării pe care i-a adresat-o un grup de editori români. Atunci, Editura Art întregea seria de cărţi "Prima dată" cu antologia "Prima beţie".

Johnny Răducanu a povestit că prima dată în viaţă s-a îmbătat într-o gară, cu Maria Tănase.

"Prima mea mare beţie a fost cu Coana Maria Tănase. Coana Maria era ca o regină. Avea o broşă mare în frunte, atât de mare, că putea să cumpere cu ea tot bulevardul Brătianu. Se îmbrăca de la Paris. Lucrase cu tata, pe care-l luase în formaţia ei, alături de Grigoraş Dinicu şi Fănică Luca. După război, Coana Maria Tănase avea trupa ei în care mă adoptase şi pe mine. Făceam turnee prin toată ţara, dar printre primele spectacole împreună am avut unul într-un orăşel de pe lângă Bucureşti, Leordeni. Singurul birt din tot oraşul era în gară. Acolo m-am îmbătat prima dată. Formidabilă chestie!", a scris artistul.

"Adio mamă!" şi "Jamaica", băuturile care i-au pus capac lui Johnny Răducanu

Potrivit mărturisirilor sale, muzicianul s-a îmbătat prima dată la 22 de ani. "Băusem un soi de lichior de anason care se numea Adio mamă! sau Te-am văzut printre morminte - prima băutură consacrată de comunişti. Era un lichior verde-verde, un dezastru. Era cald, şi pe-atunci nu aveai bere la îndemână ca să-ţi stingi setea. Aşa că am completat… cu rom Jamaica. Le-am combinat până când mi-am ieşit din minţi. Eram în gară şi trebuia să plecăm, dar nu m-am putut urni din loc. Am intrat într-un fel de comă relativ suportabilă".

Maria Tănase l-a întins pe o bancă şi l-a lăsat în grija şefului de gară.

"Coana Maria mă legase la cap cu o eşarfă albă de mătase, pe care o udase într-o fântână, şi m-a întins pe o bancă. L-a chemat pe şeful gării şi i-a spus: "Bă, ai grijă de ăla, că ţin tare mult la el. Mâine mi-l trimiţi pachet!" Apoi m-au lăsat dormind pe bancă. A doua zi, am fost expediat cu trenul la Bucureşti. Nu pot să spun că mă resimţeam foarte tare, doar că plângeam întruna. Aveam vreo 22 de ani, eram student şi mă făcusem de ruşine faţă de Coana Maria", a adăugat acesta.

 

Întâmplarea de atunci l-a marcat mai târziu pe artist. "Atunci a fost prima mea beţie sinistră. După aceea, am mai băut, desigur, dar nu m-am dat niciodată în spectacol, fiindcă e o mare mitocănie să te îmbeţi în societate", a încheiat Johnny Răducanu.

 

Citește și: