Raluca ION
45634 vizualizări 18 nov 2011

Cu mai bine de o săptămână în urmă, un pescar care a încercat Dâmboviţa cu undiţa a prins în cârlig un somn uriaş, de 40 de kilograme. Filmarea de amator cu neverosimila captură a fost văzută de peste 120.000 de oameni şi va rămâne în istorie ca una dintre puţinele poveşti pescăreşti adevărate. Miercuri, când pe internet a început să circule un video incredibil cu "delfini maidanezi" în Dâmboviţa, au fost şi unii pe care i-a încercat gândul că povestea cu somnul se repetă, dar la o scară mai mare.

De această dată însă, nu a fost vorba de o lucrare ieşită din comun a naturii, ci de una bine executată a publicitarilor de la Propaganda, care au realizat un clip viral pentru clientul lor, Boromir.

"Am păcălit pe cineva că sunt delfini dresaţi"

Pentru realizarea lui a fost nevoie de o lună de muncă, un scenariu clar stabilit, o zi de filmare în care s-au tras 30-40 de duble, un specialist care să creeze delfinii pe calculator şi de doi actori originari din Republica Moldova care fac toţi banii, Ion Parea si Veaceslav Grosu.

Regizorul Dragoş Muşat spune că pentru clipul online a dus un pic mai departe ideea spoturilor publicitare la covrigi difuzate pe tv, "Bucură-te de covrigi, chiar dacă nu-i cumperi tu". "Am trecut de la oameni cu care îţi împarţi covrigii la animale cu care îţi împarţi covrigii. Ne-am gândit la porumbei, la câini maidanezi, iar de la câini maidanezi am ajuns la delfini maidanezi. Ne-am gândit la legendele urbane care circulă, că o balenă a fost văzută la Brăila, că un aligator a ieşit din Dunăre", a povestit Dragoş Muşat pentru gândul. Pe lângă jocul actorilor al căror accent moldovenesc dă savoare clipului, a mai fost nevoie de nişte delfini care să se mişte în Dâmboviţa ca peştele în apă, care au fost generaţi pe calculator. "Am reuşit chiar să păcălim pe cineva că sunt nişte delfini pe care i-am dresat timp de patru luni şi i-am pus în Dâmboviţa", râde regizorul.

"Uite, băi, răţi!" şi "guli, guli"

Cum delfinii lipseau, cei doi actori au trebuit în timpul filmărilor de pe podul Mărăşeşti să urle "delfinii, băi, delfinii!" la luciul apei şi să arunce covrigi spre nişte mamifere imaginare. Trecătorii au râs pe săturate, iar raţele din apropiere s-au bucurat de gustarea gratuită.

Ion Parea si Veaceslav Grosu au îmbunătăţit scenariul cu expresii şi cuvinte moldoveneşti. Aşa au apărut "Uite, băi, răţi!" şi "guli, guli, guli". "La guli, guli nu m-aş fi gândit niciodată", spune Dragoş Muşat. Deşi pare că actorii îşi dau camera de la unul la altul, filmarea este făcută de o a treia persoană, care a şi prelucrat imaginile. La un moment dat, pe malul stâng al Dâmboviţei mai apar două personaje care filmează şi ele delfinii. "Sunt din echipa noastră şi i-am pus acolo pentru că ar fi părut neverosimil ca doar cei doi moldoveni să vadă delfinii", mai spune regizorul. Montajul şi crearea delfinilor pe calculator a mai durat încă trei săptămâni.

Nimeni nu s-a aşteptat ca video-ul să adune 100.000 de vizualizări într-o zi. "Nu ne-am fi gândit că o să facă atâtea vizualizări, succesul clipului ne-a luat prin surprindere. Clientul a fost încântat de ce a ieşit", spune Miriam Ivănescu, PR la Propaganda.

Rechinii de pe canalele din Amsterdam

În urmă cu un an şi jumătate, a fost realizat un clip asemănător pentru produsele KFC pe canalele din Amsterdam. Doar că din apă nu ieşeau doi delfini paşnici, ci un rechin.

"Este o coincidenţă. Ideea lucrurilor care ies din apă nu este una nouă, acum două săptămâni a mai apărut o balenă care iese din apă. De la monstrul din Loch Ness încoace tot ies lucruri din apă, monstrul din Loch Ness a fost primul viral. Nu am copiat, am făcut un videoclip românesc, cu delfini maidanezi, a căror idee ne-a venit de la câinii maidanezi, şi cu oameni care vorbesc moldoveneşte", spune Dragoş Muşat.

Citește și: