1698 vizualizări 19 iul 2011

În 2007 muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam a intrat în posesia prototipului "Futuro Casa Viitorului", un proiect arhitectural spectaculos realizat de arhitectul finlandez Matti Suuronen. Acesta reprezintă un simbol al anilor 1960 şi exprimă prin design-ul său viziunea arhitectului asupra viitorului, informează Huffington Post.

Prototipul vopsit în culoarea albastru deschis al locuinţelor Futuro este acum expus ca principal exponat în cadrul expoziţiei "Futuro: Construind Utopia", pentru prima oară după încheierea lucrărilor de restaurare.

În 1965, Matti Suuronen a primit comanda de a realiza o casă mobilă de vacanţă care ar fi putut fi amplasată în zone cu acces limitat şi folosită drept cabană de schi. Ea trebuia să aibă o greutate cât mai mică, să poată fi transportată şi depozitată uşor şi să poată fi potrivită pentru producţia în masă. În urma acestei cereri Matti Suuronen a gândit designul locuiţelor Futuro ca fiind format din corpul clădirii, realizat din poliester, şi o bază reprezentată de o structură din oţel.

Casele Futuro au ajuns apoi să fie comercializate în diferite culori, cum ar fi alb, galben sau albastru deschis, dar şi cu variaţii ale design-ului structurii de bază, realizate din oţel, sau cu variaţii ale numărului de ferestre.

Cu toate acestea, forma eliptică a rămas de-a lungul timpului aceeaşi. Arhitectul Matti Suuronen povesteşte că forma corpului clădirilior Futuro este bazată în totalitate pe matematică, în timp ce ideea structurii formate din mai multe picioare de oţel i-a venit în timp ce lua într-o dimineaţă micul dejun.

În luna octombrie a anului 1968 proiectul Futuro a fost prezentat pentru prima oară în cadrul unui târg din Londra unde a stârnit interesul publicului. În urma acestei reacţii, producătorul a decis să înceapă fabricarea în masă a locuinţei şi a lansat o întreagă serie de case realizate din materiale prefabricate şi proiectate de Matti Suuronen. Din păcate, o dată cu criza petrolului din 1973 , producţia Futuro a fost sistată.

În prezent există încă zeci de astfel de case răspândite pretutindeni în lume. Futuro nu a fost însă folosit întotdeauna pentru scopul iniţial, acela de a fi cabană de schi. Acesta a mai fost folosit şi ca sediu de bancă, restaurant sau ca spaţiu de expoziţie, devenind la rândul său în final un obiect de artă. Astfel în 1990 artistul finlandez Jusi Kivi a închiriat prototipul pentru propria sa expoziţie. Şase ani mai târziu acesta a fost cel mai important exponat al artistului belgian Carsten Holler. Artistul şi fotograful Charles Wilp a ales să îşi pună pe acoperişul casei sale un model Futuro unde primea celebrităţi ca Andy Warhol, Joseph Beuys, Yves Klein şi Mel Ramo. (Corina Vârlan)

Citește și: