Laura HOLBAN
11677 vizualizări 14 ian 2012

Într-un documentar realizat de National Geographic este prezentată luptă inegală dintre 30 de viespi gigantice japoneze şi 30.000 de albine, notează Daily Mail.

Viespile îşi încep asaltul roind în preajma stupului şi atacând albinele aflate în afara acestuia. Micuţelor insecte le sunt smulse aripile şi membrele, în timp ce încearcă să ajungă în stup cu polenul adunat. Viespile pornesc astfel de atacuri pentru a fura hrana deja culeasă şi pentru a avea acces la larvele din stup, acestea reprezentând surse importante de energie. Atacul viespilor, care sunt de patru ori mai mari decât albinele, continuă cu invadarea stupului. După circa trei ore, cele 30 de viespi gigantice japoneze reuşesc să distrugă colonia de aproape 30.000 de albine şi pătrund în stup pentru a se hrăni şi cu larvele acestora.

Foto: National Geoographic

Acest "masacru" a avut loc din cauza unui transfer inedit, acest soi de viespi japoneze ajungând pe pământ european în anul 2004, posibil prin intermediul unui transport de plante din China în Franţa. Astfel, abinele de miere din Europa nu au avut timp să se adapteze acestor viespi şi nu ştiu să se protejeze în faţa lor. Spre deosebire de acestea, albinele din Asia au învăţat cum să înconjoare intrusul şi printr-un atac cu aripile şi să îi supraîncălzească corpul, provocându-i astfel moartea.

Viespile japoneze sunt "nişte creaturi mici şi dezagreabile", aşa le descrie Tim Lovett de la British Beekeepers' Association. Înţepătura lor este extrem de dureroasă, însă la fel ca şi în cazul albinelor, aceasta nu este fatală decât în cazul unor alergii serioase. Un lucru grav pe care îl provoacă aceste viespi este dispariţia multor colonii de albine şi, în final, o recoltă slabă de miere.

Citește și: