Corina VÂRLAN
5108 vizualizări 2 ian 2012

Rasismul, ofensele aduse diferitelor grupuri sociale sau utilizarea stereotipurilor, sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la retragerea de pe piaţă a mai multor reclame, pe perioada anului trecut, informează Business Insider.

Iată mai jos care sunt cele mai jignitoare reclame din 2011 şi cum s-au scuzat cei care le-au realizat în momentul în care au întâmpinat un val de critici la adresa ideilor promovate prin intermediul lor.

Topul celor mai mai jignitoare reclame ale anului trecut

1. Nivea - "Re-civilizează-te"

Reclama prezintă un bărbat de culoare aranjat care se pregăteşte să arunce din mână "fostul său cap", cu păr aranjat în stil afro şi cu barbă.

Sloganul campaniei, "Arată ca şi cum ţi-ar păsa. Re-civilizează-te", a primit numeroase comentarii negative, motiv pentru care reprezentanţii Nivea şi-au cerut scuze printr-un mesaj postat pe profilul oficial de Facebook al companiei.

"Vă muţumim că vă pasă atât de mult încât să ne spuneţi părerea dumneavoastră despre recenta reclamă <<Re-civilizează-te>> pentru gama Nivea destinată bărbaţilor", scriau aceştia. Reclama a fost retrasă apoi de pe piaţă.

2. Summer's Eve

La începutul anului trecut cei de la compania Summer's Eve au lansat o campanie bizară în care apăreau mâini, care simbolizau vagine ce vorbeau folosind clişee stereotipe rasiste.

După ce au fost parodiate de către The Colbert Report, reclamele au fost scoase de pe piaţă, dar cei care le-au realizat au refuzat să îşi ceară scuze.

3. Campania "Tot ce fac este greşit"

Ea a fost realizată de creatorii unei alte campanii cunoscute"Ai lapte? (Got Milk?)", Goodby, Silverstein & Partners, şi prezintă mai mulţi iubiţi umili care încearcă să se împace cu prietenele lor aflate sub influenţa sindromului premenstrual.

"Îmi cer scuze că am ascultat ce ai spus şi nu ceea ce ai vrut să spui", este unul dintre mesajele afişate în această campanie.

"În ultimele săptămâni, în mod regretabil, unele persoane au considerat campania despre lapte şi sindromul premenstrual a fi revoltătoare şi greşit direcţionată, şi ne cerem scuze de la cei pe care i-am jignit", au publicat realizatorii campaniei pe site-ul lor.

4. Cadbury - "Dă-te Naomi, este o nouă divă în oraş"

În momentul în care cei de la Cadbury au comparat ciocolata neagră cu Naomi Campbell, supermodelul a fost cel puţin nemulţumit. "Este supărător să fi descrisă ca ciocolată, nu doar pentru mine, dar şi pentru toate femeile şi toţi bărbaţii de culoare", a declarat Campbell pentru The Guardian în acea perioadă.

După declaraţiile modelului, Cadbury a retras reclama şi au transmis următoarele scuze: "Nu este intenţia campaniei noastre să o jignim pe Naomi, pe familia ei sau pe oricine altcineva şi ne cerem sincer scuze că s-a întâmplat aşa".

5. Reclamele Groupon pentru Super Bowl

Trei reclame Groupon care au apărut în timpul competiţiei Super Bowl au avut un răspuns negativ imediat. Una dintre acestea, deschide o discuţie despre drepturile tibetanilor, dar sfârşeşte prin promovarea unei oferte de mâncare.

Toate reclamele au fost scoase imediat de pe piaţă.

6. Bebeluşul lovit de perete

Site-ul de închirieri de locuinţe HomeAway a realizat, la rândul său, o reclamă care a fost retrasă la scurt timp după prima apariţie.

Pentru a arăta cât de înghesuite sunt camerele de hotel, faţă de cele din apartamentelor închiriate, reprezentanţii site-ului au realizat o reclamă în care un "bebeluş pentru test" de jucărie este lovit de un perete.

7. "Unde se duc balsamurile de buze pierdute?"

Campania companiei Pfizer Consumer Healthcare se referă la unul dintre produsele pe care le fabrică, Chapstick, un balsam de buze.

Prin intermediul reclamei de mai jos clienţii companiei erau îndemnaţi să răspundă la întrebarea "Unde se duc balsamurile de buze pierdute?" pe pagina de Facebook a Pfizer. Reprezentanţii acesteia au şters comentariile negative postate de clienţi, fapt care i-a nemulţumit pe mulţi dintre aceştia.

În final, reclama a fost retrasă atât de pe profilul de Facebook al companiei, cât şi de pe alte site-uri. Cei de la Pfizer şi-au motivat această acţiune prin faptul că încercau să respecte termenii şi condiţiile Facebook.

8. Feriţi-vă de mânia cicliştilor

Atunci când reprezentanţii General Motoros au publicat reclama de mai jos în ziarele facultăţilor din SUA nu au realizat că îi jignesc pe cei care se deplasează cu ajutorul bicicletelor.

În reclamă se prezintă un băiat care merge pe o bicicletă şi îşi ascunde faţa de o fata care merge cu o maşină. În urma unei plângeri realizate de către un profesor al Universităţii din California, General Motors a retras reclama şi a postat pe Twitter un mesaj prin care îşi cerea scuze.

9. Campanie împotriva căsătoriilor dintre expaţii israelieni şi evreii americani

Guvernul israelian a decis să retragă o serie de reclame care militau pentru evitarea căsătoriilor dintre expaţii israelieni şi evreii americani, pe motiv că dacă evreii îşi cresc copiii în America aceştia uită de sărbătorile tradiţionale şi le adoptă pe cele din SUA.

10. "Dă vina pe victima" violului

Comisia de control pentru băuturile alcoolice din Pennsylvania, SUA, a realizat o campanie prin care se sugera faptul că femeile devin victime ale violurilor după ce consumă prea multe băuturi alcoolice şi că în acest caz vina aparţine celei aflate în stare de ebrietate şi prietenilor ei.

Reclamele au fost retrase ulterior de pe piaţă.

Citește și: