Adriana Stanca
1280 vizualizări 1 aug 2013

Actorul şi cântăreţul Tudor Gheorghe împlineşte joi 68 de ani. Artistul care a reuşit să aducă pe scenă unele dintre cele mai frumoase spectacole a îmbinat întotdeauna cu succes poezia cu muzica şi actoria. Spectacolele sale, interzise în perioada comunistă, aduc şi acum un public extrem de numeros. Următorul concert, intitulat „Degeaba”, este programat pentru 22 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari din judeţul Dolj. Tatăl lui, cântăreţ bisericesc, a fost arestat ca legionar şi deţinut politic la Aiud.

A urmat Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova (azi Colegiul Naţional „Carol I”), apoi a studiat la Institutul de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966. În acelaşi an a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia a debutat jucând în piesa „Cocoşul negru”, de Victor Eftimiu.

A urmat rolurile din „Visul unei nopţi de iarnă”, de Tudor Muşatescu, „D-ale carnavalului”, de I.L.Caragiale, „Doamna nevăzută”, de Pedro Calderón de la Barca, „Mitică Popescu”, de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit”, de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea”, de Anton Cehov” şi „Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu.

Primul său recital, „Menestrel la curţile dorului”, l-a susţinut în anul 1969, cu poezii ale autorilor Lucian Blaga, Tudor Gheorghe şi Ion Barbu. După alţi doi ani de studii aprofundate făcute la Institutul de Folclor din Capitală, a realizat ce de-al doilea recital, intitulat „Şapte balade”.

În perioada regimului comunist, Tudor Gheorghe a întâmpinat numeroase probleme, spectacolele sale fiind cenzurate şi chiar interzise. Astfel, timp de aprope 10 ani, artistul nu a mai avut voie să concerteze, restricţia fiindu-i impusă imediat după premiera spectacolului „Pe-un franc poet”, în 1979.

După Revoluţia din 1989, Tudor Gheorghe a revenit pe scenă, primul său concert, numit „Cântece cu gura închisă”, fiind susţinut în anul 1992. În 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei româneşti”, realizate în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.

În perioada 29 mai – 4 iunie 2006, Tudor Gheorghe a susţinut la Sala Palatului din Bucureşti o serie de şapte concerte, intitulată „Săptămâna risipitorului de frumuseţi”: „Primăvara simfonic”, „Toamna simfonic”, „Petrecere cu taraf”, „Diligenţa cu păpuşi”, „În căutaea dorului pierdut”, „Iarna simfonic”, „Vara simfonic”.

În acelaşi an, artistul a prezentat în permieră spectacolul „Calvarul unei inimi pribegi”, cu cântece din anii 1930, continuat în 2007 cu spectacolul „Parfumul nebunelor dorinţi”.

În 2008, Tudor Gheorghe revine pe scenă cu spectacolul „La margine de imperii”, dar şi cu o piesă de teatru. Artistul joacă în musicalul „Omul de La Mancha”, după cartea lui Dale Wasserman. Tot atunci are loc şi premiera spectacolului „Taina cuvintelor”.

Printre albumele lansate de Tudor Gheorghe de-a lungul timpului se numără „Viaţa lumii” (1974), „Veniţi, privighetoarea cântă” (1976), „Reîntoarcerea” (1999), „Suflet De Român” (2000), „Primăvara. Simfonic” (2001), „Toamna. Simfonic” (2001), „Iarna. Simfonic” (2003), „Diligenţa cu păpuşi” (2003), „Cu Iisus în celulă” (2005), „Vara. Simfonic” (2006), „Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos” (2007), „La margine de imperii” (2013) şi „Mahalaua Mon Amour” (2013).

Tudor Gheorghe a primit în noiembrie 2009, din partea preşedintelul României, Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

De asemenea, în decembrie 2011, artistul a primit titlul de Doctor Honoris Causa, conferit de Senatul Universităţii din Craiova.

În 2010, a fost lansat volumul biografic „Tudor Gheorghe: în umbra menestrelului”, de Mircea Pospai, directorul Studioului Regional Radio Oltenia Craiova.

În acest an, Tudor Gheorghe a susţinut mai multe concerte, atât în Capitală, cât şi în alte oraşe din ţară: „Ce-am avut şi ce-am pierdut” şi „Primăvara Simfonic”.

Următorul spectacol pe care artistul îl va susţine în Bucureşti, intitulat „Degeaba”, este programat pentru 22 decembrie, la Sala Palatului. Atunci, Tudor Gheorghe va urca pe scenă alături de un grup coral, peste 70 de instrumentişti şi o trupă rock. Preţul biletelor este cuprins între 50 şi 145 de lei.

 

Citește și: