Aura STAN
1436 vizualizări 17 aug 2011

Un american şi-a deschis o afacere mai puţin convenţională. Dean Prator, un afacerist din Los Angeles, vinde online frunze sculptate personalizat. Pentru a onora comenzile, comerciantul lucrează cu două companii din China, specializate în acest meşteşug. Un exemplar, în funcţie de complexitatea modelul ales, costă între 99 şi 224 de dolari.

Cele mai solicitate scupturi au fost cele cu figurile Mona Lisei şi a lui Iisus Hristos. Afaceristul american nu ştie cât timp îi trebuie unui artist asiatic să sculpteze o frunză.

Până acum, Prator a vândut o mulţime de "opere de artă" personalizate. Mulţi clienţi au solicitat ca propriul chip să fie gravat pe o frunză sau pe cel al persoanelor dragi. "Uneori, cineva vrea o "fotografie" cu bunica lui, dar odată un tip a vrut ca un tablou - ce înfăţiţa o barcă pe un lac, înconjurată de copaci - să fie multiplicată pe o frunză", a declarat Prator jurnaliştilor de laThe Huffington Post.

Bărbatul le-a dezvăluit reporterilor că a aflat de această artă în 1994, când un artist chinez, Huang Tai Shang, a intrat în Cartea Recordurilor datorită acestui meşteşug.

Rob Sidner, director al Muzeului Internaţional "Mingei" din San Diego şi specialist în arta populară, le-a explicat celor de la The Huffington Post că această artă îşi are rdăcinile în istoria antică. Expertul le-a spus că scuptura în frunze e similară cu arta chineză a decoraţiunilor din hârtie sau din alte materii vegetale.

Sculptura în frunze reprezintă un proces anevoios, artistul trebuind să opereze cu o precizie delicată. Până la etapa sculptării propriu-zise, procesul începe cu alegerea frunzelor. Sunt folosite doar frunze mature, sănătoase - fără muşcături de insecte - şi culese toamna. Ulterior, ele sunt uscate într-un loc întunecos şi, după minimum 10 luni înainte, ele sunt fierte într-o soluţie specială, pentru a ucide bacteriile şi viermişorii. Prin fierbere, frunzele devin mai rezistente. Frunza este atent exfoliată cu un instrument special, până când se ajunge o suprafaţă transparentă. O atenţie deosebită este acordată menţinerii intacte a nervurilor care dau stabilitate frunzei.

Cele mai potrivite sunt frunze ale copacului Chinar, originar din India, Pakistan şi China. De asemenea, şi frunzele de arţar pot fi folosite ca suport pentru acest tip de scupturi, datorită distribuţiei unitare a nervurilor pe suprafaţa frunzei.

VEZI aici IMAGINI INEDITE:

Doi bărbaţi care practică artele marţiale

O chinezoiacă îmbrăcată în port tradiţional

Joc de copii

Un practicant Tai Chi, în timpul unui exerciţiu

O italiancă, pe nume Andreea, care şi-a dorit un portret original

Mona Lisa

O maşină de epocă

Statuia Libertăţii

Budha

Marilyn MonroeCălătorie în deşert

Iisus Hristos

Copii îndrăgostiţi

Ursuleţi panda

Citește și: