Dorina Calin
133 vizualizări 10 feb 2014

Violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio din Capitală în poziţia sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio - pe care o deţine din 2002 - şi va cânta sub bagheta dirijorului principal al acestora, Tiberiu Soare, vineri, de la ora 19.00.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, evenimentul este difuzat în direct de Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar şi online, pe site-urile acestor posturi.A

Află mai multe ştiri despre evenimentele viitoare pe pagina de Facebook "Unde mergem".

O creaţie importantă a compozitorului armean Aram Haciaturian, cel care a fost considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului al XX-lea, "Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră" a fost definitivat în anul 1940 şi dedicat marelui violonist rus David Oistrah, unul dintre cei mai mari instrumentişti ai lumii. Publicul va asculta partitura în interpretarea lui Alexandru Tomescu, violonistul român care deţine din 2007 dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Artistul a evoluat de numeroase ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de W. A. Mozart, M. Bruch şi F. Mendelssohn, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de editura Casa Radio. Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam).

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de numeroase ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo - cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach, turneele fiind urmate de o lansare de DVD şi CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005 - 2010), iar, din 2011, este prim-violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Publicul se va bucura în cea de-a doua parte a serii de selecţiuni din suitele orchestrale extrase de Serghei Prokofiev din baletul pe care l-a compus pe libretul tragediei lui William Shakespeare. Baletul "Romeo şi Julieta" a făcut obiectul unor montări celebre cu cei mai mari balerini ai lumii, printre perechile care au onorat muzica lui Prokofiev numărându-se şi Margot Fonteyn şi Rudolf Nureev.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Citește și: