Laura HOLBAN
3578 vizualizări 4 ian 2012

Britanicii au descoperit situl unui templu vechi de 5.000 de ani în Orkney, format din 100 de clădiri din piatră, dintre care doar 14 au fost excavate, restul fiind detectate sub pământ cu ajutorul tehnologiilor geofizice termale. Situl a fost investigat de către Neil Oliver, documentarist pentru BBC 2 - A History of Ancient Britain -, acesta mărturisind că templul din Orkney ar putea fi mai important din punct de vedere arheologic decât ruinele megalitice de la Stonehenge, notează Daily Mail.

Până în prezent, ansamblul ruinelor de la Stonehenge era cunoscut drept centrul culturii neolitice, însă odată cu descoperirea unor picturi realizate cu multe milenii în urmă, situl de la Orkney ar putea primi acum acest titlu.

Foto: BBC

"Excavarea sitului şi a clădirilor din Orkney ne va permite să recreem o bucată din istorie, din era de piatră. Va fi o portiţă care ne va ajuta să înţelegem mai bine misterele religioase ale neoliticului", a explicat entuziast Oliver. Aceeaşi exaltare a împărtăşit-o şi arheologul Nick Card de la University of the Highlands and Islands care a descris situl drept "visul oricărui arheolog". Şi profesorul Mark Edmonds de la Universitatea din York a declarat că "excavarea sitului are importanţă internaţională".

Foto: Daily Mail

La templul din Orkney s-au identificat părţi ale construcţiei mai vechi cu circa 800 de ani decât Stonehenge. Situl, supranumit şi Cuibul lui Brodgar, se află în apropierea pietrelor ciclice de la Inelul lui Brodgar şi lângă alt sit, Stenness, înconjurat de un zid estimat la circa 3 metri înălţime. Până în prezent, suprafaţa siteului a fost realizată doar în proporţie de 10% şi ar putea fi nevoie de zeci de ani pentru a dezvălui şi analiza întregul ansamblu.

Citește și: