Silviu Bănilă
1655 vizualizări 14 sep 2018

Şeful Volkswagen, Hinrich Woebcken, a anunţat că decizia survine după ce producătorul auto a decis să îşi îndrepte atenţia spre maşinile electrice şi cele mai spaţioase, de familie, scrie Daily Mail.

”Pierderea Beetle-ului după trei generaţii, desfăşurate de-a lungul a 70 de ani, va provoca un val de emoţii în rândul fanilor devotaţi ai BROSCUŢEI”, a recunoscut oficialul. VW nu are planuri imediate pentru o eventuală înlocuire a modelului Beetle, dar „niciodată să nu spui niciodată”.

Maşina a fost concepută în anii 1930, dar producţia în serie a început în 1945. Ideea originală pentru Beetle a fost ”maşina poporului”, un automobil accesibil pentru buzunarele tuturor celor care nu aveau venituri substanţiale.

Ideea modelului Beetle datează din 1931, când Ferdinand Porsche şi Zundapp au dezvoltat prototipul Porsche Type 12, Auto fur Jedermann (Un automobil pentru toată lumea).

În 1933, liderul nazist Adolf Hitler i-a ordonat lui Porsche să construiască o maşină a poporului, în care să încapă lejer doi adulţi şi doi copii, cu suficient spaţiu pentru bagaje şi o viteză de circa 100 km/h.

Planul lui Hitler viza ca maşina să fie cumpărată de aproape toată lumea, printr-o finanţare dinainte stabilită. Consumatorii ar fi cumpărat Sparkarte (cartelă de economii), la un cost de 1 Reichsmark.

După cumpărarea Sparkarte, ar fi fost obligaţi să cumpere cel puţin 5 Reichsmark pe săptămână. Modelul a devenit cunoscut în Germania drept Kafer („gândac” în germană). În Franţa a fost supranumit Coccinele (Buburuza).

foto: captură youtube.com

Beetle a marcat o modă fascinantă, dictată de Volkswagen, Fiat şi Renault, cu maşini care aveau motorul situat în spate şi tracţiune pe roţile din faţă. Producţia ansamblului amintit a crescut la nivelul producătorilor din Europa de Vest de la 2,6% în 1946 la 26,6% în 1956!

În anii 1960, Volkswagen a cosmetizat modelul Beetle, oferindu-i un aspect mai tineresc. În 1975, compania a lansat modelul 1303. Între 1975 şi 1978, când linia de producţie Beetle a fost închisă, maşina a rămas practic aceeaşi, mergând cot la cot cu modelul GOLF.

Producţia Beetle s-a mutat în Puebla, Mexic, ţară care, în 1996, devenea ultimul bastion de producţie a celebrei BROSCUŢE.

 

Citește și: