291 vizualizări 13 mar 2011

Până în 2030, populaţia planetei va ajunge la opt miliarde de locuitori, informează Slate Magazine. Sir John Beddington, consilierul ştiinţific al guvernului britanic, etimează că cererea de alimente va creşte cu 50 % şi cea de apă cu 30% până în 2030. Cu şase milioane de bebeluşi care se nasc în fiecare lună pe Pământ, în viitor, omenirea se va confrunta cu o lipsă semnificativă de alimente, în special de carne.

ONU are un plan pentru a salva piaţa alimentelor, este vorba de milioane de euro investiţi în ferme de insecte. Insectele sunt foarte bogate în proteine şi sunt un fel de mancare foarte apreciat în multe culturi din Asia, Africa , America Latină şi America Centrală. Circa 1400 de specii de insecte sunt comestibile şi consummate de 2,5 miliarde de oameni în lume. Printre acestea sunt 235 de specii de fluturi, 344 de gândaci, 313 specii de furnici şi albine şi 239 de specii de greieri.

În Columbia, spre exemplu, o delicatesă des întânlită este o specie de furnică prăjită şi servită cu duzina în castron. Numai reginele sunt comestibile fiindcă numai ele conţin proteine datorită mărimii lor. Insectele sunt o sursă principală de proteine, minerale şi vitamine, spre exemplu, greierii sunt bogaţi în calciu şi termitele în fier.

Insectele erau consummate în America Precolumbiană ca fel principal de mâncare, însă odată cu venirea spaniolilor au fost înlocuite cu produsele din carne de porc, vită şi pui. Multe culturi care încă prepară insecte au ajuns să îşi schimbe dieta tradiţională cu una occidentală, iar consumul de carne este în creştere. (Ioana Nicolescu)

Citește și: