376 vizualizări 28 ian 2011

Florin Piersic va primi, luni, prima stea pe Walk of Fame, unspaţiu dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmuluiromânesc", care va fi inaugurat de Teatrul Metropolis în PiaţaTimpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centruluiistoric al Capitalei.

"Arta actorului nu înseamnă imitarea vieţii, ci expresia ei, iarteatrul este cea mai vie expresie artistică pe care omul o poaterealiza. Actorul este, a fost, şi va fi legătura între lumeapalpabilă şi cea a ludicului, a imaginarului, el este mesagerulvisurilor şi al gândurilor noastre; actorul face posibilăîntâlnirea neîncetată a oamenilor cu jocul. Pentru toate acesteaaducem o reverenţă dăruirii actorului pentru publicul său (...)", adeclarat George Ivaşcu, directorul general al Teatrului Metropolis,într-un comunicat remis MEDIAFAX.

El a precizat că în Bucureşti va fi inaugurat Walk of Fame, "însemn de preţuire pentru valorile artistice ale teatrului şifilmului românesc". Proiectul este derulat de Teatrul Metropolis încolaborare cu magazinul Cocor şi Asociaţia de Turism a MunicipiuluiBucureşti.

Urmând modelul celebrului bulevard Walk Of Fame din Los Angeles,proiectul din Piaţa Timpului din Capitală va deveni un punct dereferinţă pentru cultura română prin găzduirea stelelor ce omagiazăartişti români consacraţi. Alegerea lui Florin Piersic pentruinaugurarea Walk of Fame a fost realizată în urma unui studiudesfăşurat pe site-ul cinemagia.

"Proiectul va continua cu acordarea de distincţii lunare şi altorartişti români consacraţi până când Piaţa Timpului va reuşi săgăzduiască cele mai importante stele din cultura noastră", spuneDan Bărbulescu, preşedintele Consiliului de Administraţie alcompaniei Cocor.

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, în Cluj, este unuldintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unuldintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat înfilm este Mărgelatu. El a jucat în filme precum "CiuliniiBărăganului" (1957), "Neamul Şoimăreştilor" (1964), "Haiducii luiŞaptecai" (1970), "Zestrea Domniţei Ralu" (1971), "Colierul deturcoaze" (1985), "Fix alert" (2004) şi "Eminescu versus Eminem"(2005).

Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat FlorinPiersic se numără "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Oameni şişoareci" şi "Străini în noapte".

Florin Piersic a primit numeroase distincţii, printre care premiulpentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de FilmTransilvania (TIFF), în 2009, şi Medalia de Aur a ArtelorTransilvane, în acelaşi an.

Înfiinţat la sfârşitul anului 2006, Metropolis a înlocuit TheatrumMundi, fiind gândit ca un teatru unde vor lucra cu precăderecreatorii tineri. Astfel, după circa un an de reparaţii aleclădirii de pe strada Mihai Eminescu, nr. 89, Teatrul Metropoliss-a deschis în mod oficial pe 1 noiembrie 2007. Directorul onorifical Teatrului Metropolis este actorul Radu Beligan.

Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro

Citește și: