85 vizualizări 12 aug 2009

În 2007, Wikipedia se afla pe locul 6 în clasamentul site-urilor cu cea mai mare căutare pe mapamond, după Google, Microsoft, Yahoo, Time Warner şi eBay. Zilele acestea, site-ul se pregăteşte să bată un nou record: se preconizează că, în decurs de o săptămână, va ajunge la 3 milioane de articole în limba engleză. A fost nevoie de 5 ani de la lansare, pentru a atinge pragul de un milion, apoi de doar unul în plus, pentru a-l trece pe cel de 2 milioane.

Şi numărul celor implicaţi în realizarea articolelor a crescut în ritm alert: în perioada 2004-2007, utilizatorii activi ai site-ului au ajuns, de la câteva mii, la 300.000.

Oricum, pragul psihologic de 3 milioane de articole a fost deja depăşit, dacă socotim totalul materialelor postate sub umbrela Wikipedia, în numeroasele limbi (250) în care este disponibilă enciclopedia. În 2007, existau deja 8,2 milioane de texte, însumând 1,4 miliarde de cuvinte. Cam de 15 ori mai multe decât cea mai vastă ediţie din Encyclopaedia Britannica, la standardele căreia aspiră.

Libertatea de exprimare a editorilor care postează pe Wikipedia, deşi garantată de spaţiul electronic, este “supervizată” de unele instituţii la care fac referire articolele în cauză. Astfel, se vorbeşte despre guvernul chinez, care ar fi şters postări în care se menţiona interzicerea accesului la Wikipedia în interiorul graniţelor ţării, în vreme ce CIA ar fi trunchiat anumite articole despre Ronald Rea­gan şi Richard Nixon.

Chiar şi Vaticanul a avut o intervenţie pe acest site, eliminând anumite informaţii de pe pagina de prezentare a liderului Sinn Fein, Gerry Adams. (Cum se estimează că aproximativ 7 procente dintre internauţi accesează Wikipedia la fiecare sesiune online, e de presupus că destui utilizatori de computer au putut vedea postările incomode, în totalitatea lor, înainte ca acestea să fi fost “ajustate”).

Deşi specialiştii estimează că Wikipedia îşi va continua trendul ascen­dent, numărul de articole pos­tate aici a ajuns de la 2.200 zilnic, în iulie 2007, la 1.300, la ora actuală. Fenomenul nu s-ar datora scăderii interesului pentru informaţia electronică, ci faptului că există două facţiuni de editori Wikipedia. În vreme ce gruparea numită “The Deletitionists” optează pentru un site controlat, scris cu grijă, sub deviza “Wikipedia nu e groapă de gunoi”, adversarii lor - “The Inclusionists” - cer libertate totală, susţinând mottoul “Wikipedia nu e hârtie”. Chiar dacă numărul de articole postate zilnic înregistrează un regres, cei care aleg să se implice în crearea de conţinut pentru Wikipedia sunt acum în număr de 500.000, în creştere evidentă (61%) faţă de cifrele de acum doi ani.

Citește și: