Ana Obretin
953 vizualizări 15 dec 2018

Începem acest top cu Parcul Naţional Riisitunturi din Finlanda. Înfiinţat în 1982, în Posio, în apropiere de graniţa cu Rusia, se întinde pe o suprafaţă de 77 de kilometri pătraţi, iar, în timpul iernii, peisajul devine de-a dreptul bizar, pentru că arborii de aici, acoperiţi de nea, încep să semene cu oameni de zăpadă. Fenomenul a primit şi un nume, tykkylumi.

În Islanda, o destinaţie de neuitat ar fi Jökulsárlón, un uriaş lac glaciar situat în sud-estul ţării, la marginea Parcului Naţional Vatnajökull. Acesta este considerat una dintre minunile naturale ale acestei ţări.

Privit de pe şoseaua dintre Höfn şi Skaftafell, apare ca o procesiune fantomatică de aisberguri albastre şi a fost ales drept fundal pentru mai multe pelicule de succes, precum "A View to a Kill", "Die Another Day", "Lara Croft: Tomb Raider" şi "Batman Begins".

În Slovenia, tot mai mulţi călători au în vedere Lacul Bled. Un decor potrivit pentru un weekend de poveste, lacul Bled este situat la aproape 60 de kilometri de capitala Ljubljana. În mijlocul lacului, pe mica insulă îmbrăţişată de ape, este o bisericuţă la care se poate ajunge doar cu barca, vâslind.

Lângă lac, pe o stâncă impunătoare, este situat un castel medieval încărcat de istorie, iar de pe zidurile lui poţi avea o minunată privelişte asupra acestei zone idilice.

În Austria, satul Hallstatt îi face pe vizitatori să nu îşi mai dorească să plece. Decorul are perfecţiunea unei imagini de carte poştală, situat în Gmunden. Clădirile sale se reflectă în suprafaţa celebrului lac Hallstatter.

Satul este atât de spectaculos, încât chinezii au creat o copie a acestuia în Luoyang, ţinutul Boluo. În staţiune se pot practica atât sporturi de iarnă şi zborul cu parapanta, cât şi ski nautic sau surfing. Staţiunea este vizitată anual de peste 1 milion de turişti.

Cehia surprinde prin capitala Praga. Poate capitala europeană cea mai pitorească, cu castelul său, arhitectura gotică şi spectaculosul pod Carol. Dacă aveţi şansa să ajungeţi în Praga, oraşul supranumit „Oraşul de Aur“, să nu rataţi funicularul Petřín şi grădinile de trandafiri. Merită să faceţi călătoria cu funicularul pe dealul Petrin, pe care îl puteţi lua din Malá Strana.

După ce ajungeţi în vârf, mergeţi să admiraţi grădinile de trandafiri, faceţi o plimbare prin parcul Petřín sau urcaţi în turnul de observaţie, numit şi „turnul Eiffel din Praga“, de unde puteţi admira întregul oraş.

Rusia a reuşit să pună o cărămidă serioasă la temelia acestui top prin lacul Baikal, celebru în toată lumea. Cel mai mare lac cu apă dulce din lume îngheaţă în timpul iernii, când temperaturile pot coborî la minus 35 de grade Celsius.

Vizitatorii localităţii Listvyanka, de pe malul lacului, pot face curse pe gheaţă cu diverse vehicule şi apoi pot gusta peşte afumat la cald de la dughene.

Lista merită continuată cu satul Reine din Norvegia:

Topul capătă şi mai multă fantezie datorită Castelului Neuschwanstein din Germania.

Svalbard, în Norvegia

Ori hotelul Juvet, în Norvegia:

Foto: Hallstatt Info/ Facebook

Citește și: