Florin Jinga
3049 vizualizări 16 oct 2018

În Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mentale, un psihopat este o persoană îngâmfată, impunătoare şi cu un talent în a manipula alte persoane, informează Business Insider.

Un lucru pe care psihopatii tind să-l aibă în comun este cariera de succes. De exemplu, probabil că veţi găsi mulţi dintre ei în poziţii de conducere datorită lipsei de scrupule, a carismei şi a neînfricării. Sunt foarte buni la luarea deciziilor rapide, dar nu atât de buni în cazul profesiile empatice, cum ar fi asistenţa medicală sau terapia.

Kevin Dutton, psiholog şi scriitor britanic, este specializat în studiul psihopatiei. În cartea sa "Înţelepciunea psihopatilor: Ce sfinţi, spioni şi ucigaşi serioşi ne pot învăţa despre succes", el a întocmit o listă a locurilor de muncă care atrag cei mai mulţi psihopaţi.

Primele zece opţiuni de carieră pentru psihopaţi, clasate în ordine crescătoare după popularitate.

10. Funcţionar public

Să fii funcţionar public este a zecea cea mai populară alegere a carierei pentru psihopaţi, potrivit lui Dutton. De fapt, în 2014, oficialii guvernului britanic au considerat recrutarea psihopatilor ca o măsură "pentru a păstra ordinea", deoarece sunt "foarte buni în timpul crizelor" şi nu au "sentimente pentru alţii, nici cod moral şi tind să fie foarte inteligenţi şi logici".

9. Chef bucătar

Cei mai mulţi psihopaţi nu au nici un interes să îi rănească pe ceilalţi, aşa că nu vă faceţi griji cu privire la faptul că bucătarii au acces la flăcări şi cuţite în timpul zilei de lucru. Psihopaţii se dezvoltă cel mai bine în haos, unde alţi oameni ar putea da greş, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care ei lucrează atât de bine într-o bucătărie plină de agitaţie.

8. Cleric

Într-un post pe blog pentru Psychology Today, veteranul FBI Joe Navarro explică câteva dintre motivele pentru care oamenii psihopaţi pot alege să facă o carieră în Biserică. Printre acestea, se numără faptul că organizaţiile religioase pot oferi oamenilor mijloacele pentru a-i exploata pe alţii, dând în acelaşi timp legitimitate acţiunilor lor. De asemenea, este uşor să facă alianţe, care pot oferi oamenilor manipulativi un ajutor pentru a obţine accesul la informaţii sensibile.

7. Ofiţer de poliţie

Psihopaţii nu au neaparat motive ascunse. Una dintre trăsăturile lor este calmul în condiţii de stres. Ofiţerii de Poliţie au un loc de muncă extrem de intens şi periculos, deci este un beneficiu uriaş dacă sunt calmi în momentul producerii unei crize. Acesta ar putea fi un motiv pentru care aplicarea legii este o alegere populară pentru psihopaţi.

6. Jurnalist

Dutton enumeră şi unele trăsături ale psihopaţilor cum ar fi: farmec, concentrare, atenţie, cruzimea şi acţiune, toate acestea fiind avantajoase în jurnalism, mai ales când cazul termenelor limită şi când trebuie să primească răspunsuri de la anumite surse.

5. Chirurg

Un studiu, publicat în revista The Bulletin of the Royal College of Surgeons of England, a căutat să afle dacă chirurgii erau cu adevărat psihopaţi. Rezultatele au arătat că specialiştii din spitalele universitare au obţinut un punctaj mai mare pe scara de personalitate psihopată decât medicii unui spital obişnuit. Motivele posibile pe care autorii le dau sunt că "imunitatea la stres este trăsătura de personalitate dominantă a medicilor", iar chirurgii trebuie să ia decizii rapide şi dificile în fiecare zi.

4. Agent de vânzări

O persoană psihopată care lucrează în vânzări prezintă, probabil, trăsături precum promovarea fără sinceritate, furtul contactelor altor persoane, dorinţa neîncetată de a câştiga cei mai mulţi bani şi incapacitatea de a fi un bun coechipier.

3. Persoanele care lucrează în televiziune sau radio

Unii psihopaţi prezintă de asemenea narcisism, care este, probabil, util într-un loc de muncă care presupune multă atenţie publică. O altă caracteristică pe care trebuie să o îndeplinească cei care lucrează televiziune sau radio este cea de a fii calm în faţa presiunii.

2. Avocat

Într-o postare pe blog pentru Psychology Today, avocatul Ruth Lee Johnson spune că, deşi trăsăturile psihopatice, cum ar fi încrederea în sine, lipsa de scrupule şi farmecul înşelător pot fi la îndemână pentru avocaţi. Desigur, este simplist să spunem că numai aceste trăsături sunt suficiente.

1. Director executiv/ CEO

Psihopaţii au ceva numit "rezistenţă la haos". Acest lucru nu înseamnă doar că îşi păstrează o minte limpede când sunt sub stres - uneori aceştia creează un dezastru pentru altcineva, pentru că îi face să arate bine atunci când toată lumea din jurul lor se chinuie. Unii psihopaţi pot folosi această metodă pentru a accede în carieră până în vârf. Alţii nu sunt neaparat manipulativi şi ajung în prim plan doar prin abilităţile lor.

Citește și: