Silviu Bănilă
541 vizualizări 4 mai 2018

La fermă a învăţat, de la bunicul lui, cum se poate baza pe el însuşi, cum să repare utilajele agricole şi să îngrijească o vacă bolnavă, a declarat Bezos. A deprins însă şi lecţii de viaţă pe care le respectă şi astăzi.

Afirmaţiile lui Bezos au survenit în timpul unui interviu pe scenă cu Mathias Dopfner, CEO-ul Axel Springer, care deţine publicaţia Business Insider. Interviul a făcut parte dintr-un eveniment de premiere la Berlin, găzduit de editorul-şef al BI, Alyson Shontell.

În acele zile la fermă, bunicul l-a învăţat multe lucruri înţelepte, a declarat Bezos. Miliardarul îşi aduce aminte de o întâmplare petrecută pe când el avea 10 ani. În 1974, oamenii erau îndemnaţi pe numeroase canale să renunţe la fumat. „Una din reclame avea un personaj”, şi-a amintit Bezos. „Spunea ceva de genul: De fiecare dată când tragi din ţigară, viaţa ta se scurtează cu câteva minute. Nu îmi aduc aminte exact, cred că era vorba de două minute”.

Bezos ştia că bunica lui este o fumătoare înrăită.

„Stăteam în spatele maşinii şi calculam câte minute mai are bunica până „se sinucide”. În mintea mea de 10 ani, eram extrem de deştept. Când am terminat aritmetica, am anunţat-o câţi ani a irosit din viaţă”, a povestit Bezos.

Bunica a izbucnit în plâns. Bezos a fost şocat şi surprins, nu se aştepta la o asemenea reacţie. „Bunicul meu a oprit maşina şi m-a dat jos”, îşi aminteşte Bezos.

„Nu ştiam ce se va întâmpla, deoarece nu îmi spusese niciodată ceva rău. Am crezut că va fi furios pe mine”, a declarat Bezos.

Dar nu a fost aşa. Bunicul nu voia altceva decât să discutăm între patru ochi. „O să-ţi dai seama într-o zi că este mai greu să fii blând decât deştept”, a spus bunicul.

Bezos nu a uitat niciodată această povaţă. Experienţa lui Bezos ar putea avea legătură cu actualul management al Amazon, o companie care este uneori mai inteligentă, nu mai generoasă.

În timp ce Amazon încearcă să-şi mulţumească clienţii - şi pune mare accent pe customer service - compania este cunoscută pentru accentul pus asupra productivităţii angajaţilor şi a obiectivelor clare. Astfel, unii spun că Amazon este un loc de muncă dur.

Angajaţii Amazon povestesc deseori că sunt obligaţi să urineze în sticle, deoarece baia este prea departe de locul de muncă şi compania le măsoară productivitatea. De asemenea, ei au spus că sunt penalizaţi dacă stau de vorbă cu colegii.

„Sistemele de măsurare sunt extrem de brutale şi cei mai mulţi colegi au o stare frecventă de anxietate şi cred că pot fi concediaţi în orice moment, dacă nu îndeplinesc obiectivele”, a declarat recent unul dintre angajaţii companiei Amazon.

Pe de altă parte, însuşi Bezos recunoaşte că Amazon măsoară totul în detaliu şi crede că adevărata cheie a managementului unui business este comunicarea cu oamenii, mai ales cu clienţii.

„Am observat că, de obicei, când anecdotele şi datele se contrazic, anecdotele au dreptate. Atunci există o eroare în procesul de măsurare”, a declarat Bezos.

Citește și: