14 vizualizări 24 ian 2011

Crin Antonescu kifejtette: az elmúlt hetekben tanácskozott aNemzeti Liberális Párt (PNL) területi szervezeteivel, vezetőivel,honatyáival, meghatározó személyiségeivel, és "nagy többséggel" úgydöntöttek, szükség van erre a lépésre.

"Tárgyaltam szociáldemokrata partnereinkkel, és az ügyetalakulataink döntéshozó szervei elé terjesztjük, esetünkben azállandó küldöttgyűlés február 5-én fog szavazni egy törvényszélenbejegyzett választási szövetség létrehozásáról, amelynek az országszámára fontos célkitűzései lesznek", fejtette ki a PNL elnöke.

Leszögezte: nem alkalmi szövetkezésről van szó, hanem olyanról,amelynek jelentős célkitűzései vannak, és amely azért jön létre,hogy alternatívát biztosítsanak az ország számára.

"Olyan célkitűzéseink vannak, amelyek 2019-2020-ig érvényesek,még ha egyelőre nem is tudjuk, pontosan mennyi időre szól majd aszövetség. De legalább 2016-ig szól majd, azaz egy teljesválasztási ciklusra, hogy ezeket a célkitűzéseketmegvalósíthassuk", magyarázta.

Antonescu szerint a szövetség működésének egyik alapelve aparitásos elv, azaz olyan konstrukció, amelyben a szövetkezőpolitikai erők egyenlő félként bánnak egymással. Hozzáfűzte: ez azelv a választóknak szánt javaslatokban is tükröződik majd,paritásos elv szerint mindkét fél javasol majd intézkedéseket, és aválasztók döntik el, hogy pontosan miben kicsoda képviseliérdekeiket.

Mint mondta, teljes mértékben megbízik a SzociáldemokrataPártban (PSD), és annak elnökében, Victor Pontában.

"A jövőre gondolok, és nem a múltra, a múltból kell merítenünk atanulságokat, de a jövő fele kell irányulnia vállalásainknak,kötelezettségeinknek, céljainknak", fejtette ki Antonescu.

Antonescut az újságírók az új politikai konstrukció választóimegítéléséről kérdezték.

"Minthogy választási szempontból az 1+1 általában nem 2, így aztsem mondhatom biztosra, hogy 1,3, 1,5 vagy éppen 3 lesz. Biztos,hogy ennek a szövetségnek megvan az ára, biztosan lesznek választókmindkét oldalon, akik elégedetlenkedve, bizalmatlanul fogadják ezt,legalábbis az elején, de meggyőződésem, hogy ugyanakkor sokhatározatlan vagy az eddigi pártokból kiábrándult választó esélytad ennek a politikai szövetségnek", magyarázta.

Mielőtt sajtótájékoztatót tartottak volna, Victor Ponta és CrinAntonescu részt vettek a kis egyesülés alkalmából szervezettünnepségen. A tömegben álltak Daniel Constantin, a Konzervatív Párt(PC) elnöke és Mircea Geoană szenátusi elnök mellett, miközbenTraian Băsescu és a Demokrata Liberális Párt politikusai a térenfelállított színpad mellett álltak. Traian Băsescut végigkifütyülték, Constanton Simirad megyeitanács-elnök szerint arendezvényre Bukarestből autóbuszokkal hoztak embereket, de eztVictor Ponta és Crin Antonescu cáfolta, hangsúlyozva, hogy azelégedetlen emberek normális reakciója a fütty.

Citește și: