15 vizualizări 24 ian 2011

Crin Antonescu kifejtette: az elmúlt hetekben tanácskozott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) területi szervezeteivel, vezetőivel, honatyáival, meghatározó személyiségeivel, és "nagy többséggel" úgy döntöttek, szükség van erre a lépésre.

"Tárgyaltam szociáldemokrata partnereinkkel, és az ügyet alakulataink döntéshozó szervei elé terjesztjük, esetünkben az állandó küldöttgyűlés február 5-én fog szavazni egy törvényszélen bejegyzett választási szövetség létrehozásáról, amelynek az ország számára fontos célkitűzései lesznek", fejtette ki a PNL elnöke.

Leszögezte: nem alkalmi szövetkezésről van szó, hanem olyanról, amelynek jelentős célkitűzései vannak, és amely azért jön létre, hogy alternatívát biztosítsanak az ország számára.

"Olyan célkitűzéseink vannak, amelyek 2019-2020-ig érvényesek, még ha egyelőre nem is tudjuk, pontosan mennyi időre szól majd a szövetség. De legalább 2016-ig szól majd, azaz egy teljes választási ciklusra, hogy ezeket a célkitűzéseket megvalósíthassuk", magyarázta.

Antonescu szerint a szövetség működésének egyik alapelve a paritásos elv, azaz olyan konstrukció, amelyben a szövetkező politikai erők egyenlő félként bánnak egymással. Hozzáfűzte: ez az elv a választóknak szánt javaslatokban is tükröződik majd, paritásos elv szerint mindkét fél javasol majd intézkedéseket, és a választók döntik el, hogy pontosan miben kicsoda képviseli érdekeiket.

Mint mondta, teljes mértékben megbízik a Szociáldemokrata Pártban (PSD), és annak elnökében, Victor Pontában.

"A jövőre gondolok, és nem a múltra, a múltból kell merítenünk a tanulságokat, de a jövő fele kell irányulnia vállalásainknak, kötelezettségeinknek, céljainknak", fejtette ki Antonescu.

Antonescut az újságírók az új politikai konstrukció választói megítéléséről kérdezték.

"Minthogy választási szempontból az 1+1 általában nem 2, így azt sem mondhatom biztosra, hogy 1,3, 1,5 vagy éppen 3 lesz. Biztos, hogy ennek a szövetségnek megvan az ára, biztosan lesznek választók mindkét oldalon, akik elégedetlenkedve, bizalmatlanul fogadják ezt, legalábbis az elején, de meggyőződésem, hogy ugyanakkor sok határozatlan vagy az eddigi pártokból kiábrándult választó esélyt ad ennek a politikai szövetségnek", magyarázta.

Mielőtt sajtótájékoztatót tartottak volna, Victor Ponta és Crin Antonescu részt vettek a kis egyesülés alkalmából szervezett ünnepségen. A tömegben álltak Daniel Constantin, a Konzervatív Párt (PC) elnöke és Mircea Geoană szenátusi elnök mellett, miközben Traian Băsescu és a Demokrata Liberális Párt politikusai a téren felállított színpad mellett álltak. Traian Băsescut végig kifütyülték, Constanton Simirad megyeitanács-elnök szerint a rendezvényre Bukarestből autóbuszokkal hoztak embereket, de ezt Victor Ponta és Crin Antonescu cáfolta, hangsúlyozva, hogy az elégedetlen emberek normális reakciója a fütty.

Citește și: