42 vizualizări 3 ian 2011

"Az UNTRR megállapította, hogy 2010 decemberében ismétemelkedett az üzemanyag ára, ezúttal, minden indoklás nélkül (...).Az UNTRR nem ért egyet a kőolaj társaságok által gyakoroltármonopóliummal és kérik a kormánytól lépjen fel határozottan ajelenség megfékezése érdekében. A kormánynak újra kell gondolnia azüzemanyagadó kérdését és ellenőriznie kell az ár szerkezetét, hogybiztosítsa a stabilitást, megelőzze a piac ingadozását, mert azsúlyosan érinti a gazdaságot. A közúti szállítók legnagyobbköltségét az üzemanyag jelenti, ha nő ennek az ára, egyre nagyobbaklesznek az ügyfelek költségei", áll az Egyesület közleményében.

UNTRR úgy véli a 2010-es decemberi és a 2011-es januáriáremelésekkel az üzemanyag ára elérte az ausztriai szintet.

"A fogyasztási adó 32 százalékkal kisebb, de a végső ár alig 5százalékkal alacsonyabb. Hová kerül a különbözet? Ha a romániai ésosztrák töltőállomásokon ugyanakkorák az árak, a román államnakugyanannyit kell visszatartania adó, illeték és áfa formájában,mint Ausztriának. Így, arányosan a román államnak a következő évben500 millió euró többletbevétele kell, hogy legyen az ideihezviszonyítva. Ez 130 kilométer autópálya értéke", állítják az UNTRRképviselői.

Emlékeztetnek az üzemanyag fogyasztási adójának felzárkóztatásiütemtervére, amíg eléri az európai rendelkezések szerinti minimálisszintet, s amely értelmében a benzin esetében 2011 január elsejénkerül sor az utolsó, ezer literenkénti 11 eurós emelésre, agázolajnál 2013 január elsejéig kell 37 euróval emelni az ezerliter üzemanyag adóját.

Az UNTRR 1990-ben alakult szakmai, nem kormányzati szervezet,13.000- hazai és külföldi szállítást vállaló tagja van.

Citește și: