43 vizualizări 3 ian 2011

"Az UNTRR megállapította, hogy 2010 decemberében ismét emelkedett az üzemanyag ára, ezúttal, minden indoklás nélkül (...). Az UNTRR nem ért egyet a kőolaj társaságok által gyakorolt ármonopóliummal és kérik a kormánytól lépjen fel határozottan a jelenség megfékezése érdekében. A kormánynak újra kell gondolnia az üzemanyagadó kérdését és ellenőriznie kell az ár szerkezetét, hogy biztosítsa a stabilitást, megelőzze a piac ingadozását, mert az súlyosan érinti a gazdaságot. A közúti szállítók legnagyobb költségét az üzemanyag jelenti, ha nő ennek az ára, egyre nagyobbak lesznek az ügyfelek költségei", áll az Egyesület közleményében.

UNTRR úgy véli a 2010-es decemberi és a 2011-es januári áremelésekkel az üzemanyag ára elérte az ausztriai szintet.

"A fogyasztási adó 32 százalékkal kisebb, de a végső ár alig 5 százalékkal alacsonyabb. Hová kerül a különbözet? Ha a romániai és osztrák töltőállomásokon ugyanakkorák az árak, a román államnak ugyanannyit kell visszatartania adó, illeték és áfa formájában, mint Ausztriának. Így, arányosan a román államnak a következő évben 500 millió euró többletbevétele kell, hogy legyen az ideihez viszonyítva. Ez 130 kilométer autópálya értéke", állítják az UNTRR képviselői.

Emlékeztetnek az üzemanyag fogyasztási adójának felzárkóztatási ütemtervére, amíg eléri az európai rendelkezések szerinti minimális szintet, s amely értelmében a benzin esetében 2011 január elsején kerül sor az utolsó, ezer literenkénti 11 eurós emelésre, a gázolajnál 2013 január elsejéig kell 37 euróval emelni az ezer liter üzemanyag adóját.

Az UNTRR 1990-ben alakult szakmai, nem kormányzati szervezet, 13.000- hazai és külföldi szállítást vállaló tagja van.

Citește și: