16 vizualizări 9 nov 2010

Traian Băsescu államfő kedden, a parlament házainak együttes ülésén moratóriumot javasolt a pártoknak, hogy a parlament tevékenysége újraindulhasson, szerinte ugyanis határozott, következetes cselekvésre van szükség a kormány és a törvényhozás szintjén.

Mint mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a nemzeti érdeket szem előtt tartva a pártok meghatározott időre függesszék fel a csatározást.

"A döntés önökön múlik", mondta az államfő a honatyáknak.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a következő 30-45 napban a nemzeti érdeket szem előtt tartva következetes cselekvésre van szükség.

Traian Băsescu szerint az általa javasolt moratórium azért lenne lehetséges, mert minden alakulat azt állítja, a nemzet érdekében cselekszik.

Az államfő szerint a következő időszakban el kell fogadni az egységes bérezési törvényt, a nyugdíjtörvényt és a 2011-es költségvetést.

Az államfő szerint a politikai környezet megromlott az elmúlt hónapokban, így veszélybe került azon feltételek teljesítése, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal kötött megállapodásban szerepelnek.

"Önökön múlik, hogy milyen úton megyünk tovább. Az önök tettein múlik, hogy Románia jó vagy rossz irányba mozdul el. A döntés az önöké", üzente Băsescu a parlamenti pártok vezetőinek.

Figyelmeztetett: az említett jogszabályokat 30, legtöbb 45 napon belül el kellene fogadni.

"A moratóriumon kívül nem látok más életképes megoldást. Ragaszkodom ehhez a meghatározott időre szóló moratóriumhoz, amely révén a parlament két házának jelenleg leállt tevékenysége újraindulna", fejtette ki Băsescu.

Szerinte a halasztás Románia kárára szolgál.

"A kormány és a parlamenti pártok gyorsan javíthatnak a helyzeten, és ugyanolyan gyorsan ronthatnak az ország helyzetén. A tét az ország nemzetközi hitelessége és a válságból való kilábalás", vélekedett.

Beszéde végén Băsescu elmondta: bízik a politikai vezetők bölcsességében, és reményét fejezte ki, hogy az általa javasolt moratórium révén Románia a jó útra tér.

"Tudom, hogy jó döntést hoznak majd. És tapasztalt politikusként mondom: a lakosság azokat értékeli majd, akik harcolnak a válság ellen, nem pedig azokat, akik megkerülik a válságellenes intézkedések felelősségét", szögezte le az államfő.

Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro

Citește și: