15 vizualizări 9 nov 2010

Traian Băsescu államfő kedden, a parlament házainak együttesülésén moratóriumot javasolt a pártoknak, hogy a parlamenttevékenysége újraindulhasson, szerinte ugyanis határozott,következetes cselekvésre van szükség a kormány és a törvényhozásszintjén.

Mint mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a nemzeti érdeket szemelőtt tartva a pártok meghatározott időre függesszék fel acsatározást.

"A döntés önökön múlik", mondta az államfő a honatyáknak.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a következő 30-45 napban a nemzetiérdeket szem előtt tartva következetes cselekvésre van szükség.

Traian Băsescu szerint az általa javasolt moratórium azért lennelehetséges, mert minden alakulat azt állítja, a nemzet érdekébencselekszik.

Az államfő szerint a következő időszakban el kell fogadni azegységes bérezési törvényt, a nyugdíjtörvényt és a 2011-esköltségvetést.

Az államfő szerint a politikai környezet megromlott az elmúlthónapokban, így veszélybe került azon feltételek teljesítése,amelyek a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Bizottsággal és aVilágbankkal kötött megállapodásban szerepelnek.

"Önökön múlik, hogy milyen úton megyünk tovább. Az önök tetteinmúlik, hogy Románia jó vagy rossz irányba mozdul el. A döntés azönöké", üzente Băsescu a parlamenti pártok vezetőinek.

Figyelmeztetett: az említett jogszabályokat 30, legtöbb 45 naponbelül el kellene fogadni.

"A moratóriumon kívül nem látok más életképes megoldást.Ragaszkodom ehhez a meghatározott időre szóló moratóriumhoz, amelyrévén a parlament két házának jelenleg leállt tevékenységeújraindulna", fejtette ki Băsescu.

Szerinte a halasztás Románia kárára szolgál.

"A kormány és a parlamenti pártok gyorsan javíthatnak ahelyzeten, és ugyanolyan gyorsan ronthatnak az ország helyzetén. Atét az ország nemzetközi hitelessége és a válságból valókilábalás", vélekedett.

Beszéde végén Băsescu elmondta: bízik a politikai vezetőkbölcsességében, és reményét fejezte ki, hogy az általa javasoltmoratórium révén Románia a jó útra tér.

"Tudom, hogy jó döntést hoznak majd. És tapasztalt politikuskéntmondom: a lakosság azokat értékeli majd, akik harcolnak a válságellen, nem pedig azokat, akik megkerülik a válságellenesintézkedések felelősségét", szögezte le az államfő.

Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro

Citește și: