35 vizualizări 18 oct 2010

Traian Băsescu államfő a Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: Romániának nem a "regionális autonómia, hanem a központi kormányzással szemben a közösségek autonómiája" a célja.

"Arra biztatom majd az itteni embereket (a romániaiakat - szerk. megj.), hogy legyenek jó állampolgárok, neveljék a rendre gyermekeiket, legyenek tisztességes adófizetők, és ezek alapján várhatják el, hogy használják a szívükhöz közel álló nyelvet, és bizonyos területeken kapják meg, ha szeretjük ezt a szót, az autonómiát", nyilatkozta Schmitt Pál.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e egyetértés a területi autonómia ügyében, a magyar államfő leszögezte: erről a kétoldali tárgyalásokon beszélnek majd.

"Băsescu úr beszélt az autonómiáról, és a szubszidiaritás felől közelítette meg azt. Az ő felfogásában olyan autonóm régiókról van szó, amelyek maguk oldanak meg bizonyos problémákat, de nem etnikai alapon szerveződnek. Én felhívtam a figyelmét, hogy vannak olyan térségek, ahol magyarok élnek, és szeretném, ha ezt a szempontot is figyelembe vennék. Valószínűleg a jövőben tárgyalunk majd erről. Mi nagyon szívesen támogatnánk, hogy a három megye nagyobb fokú önrendelkezési jogot kapjon, de, természetesen, ez nagyon nagy felelősség. Nem csak jogokról és szabadságokról van szó, hanem hatalmas felelősségről is", fűzte hozzá Schmitt.

Traian Băsescu leszögezte: Románia "nem a régiók autonómiáját, hanem a közösségek autonómiáját célozza a központi kormányzással szemben".

"Íme néhány példa, hogy érthető legyek. Például a helyi adók mellett az országos adók jelentős hányada a helyi közösségeknél marad, ami nagy fokú pénzügyi autonómiát jelent, és helyi szinten döntenek a pénz felhasználásról. Egy másik példa: a gyermekek választhatnak, hogy milyen nyelven akarnak tanulni. Sőt, az új oktatási törvény előírja, hogy az iskolák átkerülnek az önkormányzatokhoz. Három hónappal ezelőtt a kórházakat adták át a helyi hatóságoknak. A helyi tanács maga finanszírozhatja a helyi rendőrségét. Nagyon szeretnénk, ha a Románián kívüli országokban élő román közösségnek is ugyanolyan szintű autonómiája lenne, mint amit mi biztosítunk a kisebbségek számára", magyarázta Băsescu.

Mint mondta, Románia elképzelése az, hogy az autonómiára egyformán szüksége van a román nemzetiségű román állampolgároknak, a magyar származású magyar állampolgároknak és a magyar nemzetiségű román állampolgároknak.

"Mindenkinek szüksége van autonómiára", mondta a román államfő, majd hozzáfűzte: a romániai művelődési miniszter magyar nemzetiségű.

"Romániában nincs kisebbségi probléma. Mindent megteszünk, hogy jobban érezzék magukat Romániában, és megőrizzék kultúrájukat, szokásaikat, és minden kisebbség érezze a többség tiszteletét", mondta Băsescu.

Citește și: