34 vizualizări 18 oct 2010

Traian Băsescu államfő a Schmitt Pál magyar köztársaságielnökkel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette:Romániának nem a "regionális autonómia, hanem a központikormányzással szemben a közösségek autonómiája" a célja.

"Arra biztatom majd az itteni embereket (a romániaiakat - szerk.megj.), hogy legyenek jó állampolgárok, neveljék a rendregyermekeiket, legyenek tisztességes adófizetők, és ezek alapjánvárhatják el, hogy használják a szívükhöz közel álló nyelvet, ésbizonyos területeken kapják meg, ha szeretjük ezt a szót, azautonómiát", nyilatkozta Schmitt Pál.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e egyetértés a területi autonómiaügyében, a magyar államfő leszögezte: erről a kétoldalitárgyalásokon beszélnek majd.

"Băsescu úr beszélt az autonómiáról, és a szubszidiaritás felőlközelítette meg azt. Az ő felfogásában olyan autonóm régiókról vanszó, amelyek maguk oldanak meg bizonyos problémákat, de nem etnikaialapon szerveződnek. Én felhívtam a figyelmét, hogy vannak olyantérségek, ahol magyarok élnek, és szeretném, ha ezt a szempontot isfigyelembe vennék. Valószínűleg a jövőben tárgyalunk majd erről. Minagyon szívesen támogatnánk, hogy a három megye nagyobb fokúönrendelkezési jogot kapjon, de, természetesen, ez nagyon nagyfelelősség. Nem csak jogokról és szabadságokról van szó, hanemhatalmas felelősségről is", fűzte hozzá Schmitt.

Traian Băsescu leszögezte: Románia "nem a régiók autonómiáját,hanem a közösségek autonómiáját célozza a központi kormányzássalszemben".

"Íme néhány példa, hogy érthető legyek. Például a helyi adókmellett az országos adók jelentős hányada a helyi közösségeknélmarad, ami nagy fokú pénzügyi autonómiát jelent, és helyi szintendöntenek a pénz felhasználásról. Egy másik példa: a gyermekekválaszthatnak, hogy milyen nyelven akarnak tanulni. Sőt, az újoktatási törvény előírja, hogy az iskolák átkerülnek azönkormányzatokhoz. Három hónappal ezelőtt a kórházakat adták át ahelyi hatóságoknak. A helyi tanács maga finanszírozhatja a helyirendőrségét. Nagyon szeretnénk, ha a Románián kívüli országokbanélő román közösségnek is ugyanolyan szintű autonómiája lenne, mintamit mi biztosítunk a kisebbségek számára", magyarázta Băsescu.

Mint mondta, Románia elképzelése az, hogy az autonómiáraegyformán szüksége van a román nemzetiségű román állampolgároknak,a magyar származású magyar állampolgároknak és a magyar nemzetiségűromán állampolgároknak.

"Mindenkinek szüksége van autonómiára", mondta a román államfő,majd hozzáfűzte: a romániai művelődési miniszter magyarnemzetiségű.

"Romániában nincs kisebbségi probléma. Mindent megteszünk, hogyjobban érezzék magukat Romániában, és megőrizzék kultúrájukat,szokásaikat, és minden kisebbség érezze a többség tiszteletét",mondta Băsescu.

Citește și: