31 vizualizări 16 sep 2010

Emil Boc miniszterelnök csütörtökön, Iaşiban kijelentette a kilátásba helyezett szakszervezeti akciók kapcsán, hogy tiltakozások bármilyen demokratikus társadalomban vannak, a kormány nem akart megszorításokat, és ha lett volna miből, megelőzhető lett volna az elégedetlenség.

Újságírói kérdésre válaszolva Boc azt mondta, a kormány populista módon is eljárhatott volna, megszorításokat alkalmazott, mivel gazdasági szempontól nem volt más alternatíva.

"Populisták is lehettünk volna, és figyelhettünk volna csak a fogyasztásra. Csakhogy fizetéseket és nyugdíjakat is fizetnünk kell, miközben a gazdasági növekedés nem 8 százalékos, mint 2008-ban", fejtette ki Boc.

A miniszterelnök szerint a kormány vállalta a megszorítások politikai árát, az eredmények pedig a következő években mutatkozhatnak meg, amikor "egészséges gazdasági növekedés" várható".

"Könnyű kiadni öt millió eurót nyugdíjakra, de akkor senki ne kérdezze, miért nincs pénz beruházásokra. Választanunk kell, mit akarunk, fogyasztani, vagy szigorú lépéseket, amelyek eredményeképpen hitelek nélkül, egyedül képesek leszünk eltartani önmagunkat", fogalmazott Boc.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség hétfőn országszerte tiltakozó megmozdulásokat rendez, szeptember 22 és 27 között pedig a bukaresti Győzelem téren demonstrálnak; a tiltakozásokon csak az Alfa Kartell vesz részt, noha az eredeti tervek szerint az összes nagy szakszervezeti tömb szervező lett volna.

A CNSLR-Frăţia szakszervezeti szövetség több mint 20 ezer tagja vesz részt egy nagygyűlésen és felvonuláson szeptember 22-én, Bukarestben, jelentette be Marius Petcu, a szövetség elnöke.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) szerdán közölte, hogy saját tiltakozó megmozdulást szervez szeptember végén, mivel nem támogathatja a többi szakszervezet akcióját.

A szakszervezetek legalább 750 lejes garantál minimálbért követelnek, kérik a bérrács megtartását, a munkafelügyeleti törvény módosítását, a Boc-kormány által foganatosított megszorítások eltörlését is. A szakszervezetek az elbocsátások leállítását, a munka törvénykönyv jelenlegi formájának megtartását, valamint az ágazati szintű tárgyalások megszüntetésére irányuló kezdeményezés leállítását kérik.

A tiltakozók kérik az elbocsátások leállítását, konkrét beruházási programok kidolgozását a munkahelyek megtartása és újak létrehozása érdekében, ellenzik a nyugdíjkorhatár emelését, a nyugdíjak kiszámítási módszerének módosítását. Az Alfa Kartell azt is kéri, hogy a munkatörvénykönyv előírásai közül ne töröljék az ágazati és országos kollektív munkaszerződéseket, ne szűnjön meg az alkalmazottak szociális védelme a kényszerszabadságok idején, és hogy ne szűnjön meg a meghatározatlan időre szóló egyéni munkaszerződés.

Citește și: