30 vizualizări 16 sep 2010

Emil Boc miniszterelnök csütörtökön, Iaşiban kijelentette akilátásba helyezett szakszervezeti akciók kapcsán, hogytiltakozások bármilyen demokratikus társadalomban vannak, a kormánynem akart megszorításokat, és ha lett volna miből, megelőzhető lettvolna az elégedetlenség.

Újságírói kérdésre válaszolva Boc azt mondta, a kormánypopulista módon is eljárhatott volna, megszorításokat alkalmazott,mivel gazdasági szempontól nem volt más alternatíva.

"Populisták is lehettünk volna, és figyelhettünk volna csak afogyasztásra. Csakhogy fizetéseket és nyugdíjakat is fizetnünkkell, miközben a gazdasági növekedés nem 8 százalékos, mint2008-ban", fejtette ki Boc.

A miniszterelnök szerint a kormány vállalta a megszorításokpolitikai árát, az eredmények pedig a következő évekbenmutatkozhatnak meg, amikor "egészséges gazdasági növekedés"várható".

"Könnyű kiadni öt millió eurót nyugdíjakra, de akkor senki nekérdezze, miért nincs pénz beruházásokra. Választanunk kell, mitakarunk, fogyasztani, vagy szigorú lépéseket, amelyekeredményeképpen hitelek nélkül, egyedül képesek leszünk eltartaniönmagunkat", fogalmazott Boc.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség hétfőn országszertetiltakozó megmozdulásokat rendez, szeptember 22 és 27 között pediga bukaresti Győzelem téren demonstrálnak; a tiltakozásokon csak azAlfa Kartell vesz részt, noha az eredeti tervek szerint az összesnagy szakszervezeti tömb szervező lett volna.

A CNSLR-Frăţia szakszervezeti szövetség több mint 20 ezer tagjavesz részt egy nagygyűlésen és felvonuláson szeptember 22-én,Bukarestben, jelentette be Marius Petcu, a szövetség elnöke.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) szerdán közölte, hogysaját tiltakozó megmozdulást szervez szeptember végén, mivel nemtámogathatja a többi szakszervezet akcióját.

A szakszervezetek legalább 750 lejes garantál minimálbértkövetelnek, kérik a bérrács megtartását, a munkafelügyeleti törvénymódosítását, a Boc-kormány által foganatosított megszorításokeltörlését is. A szakszervezetek az elbocsátások leállítását, amunka törvénykönyv jelenlegi formájának megtartását, valamint azágazati szintű tárgyalások megszüntetésére irányuló kezdeményezésleállítását kérik.

A tiltakozók kérik az elbocsátások leállítását, konkrétberuházási programok kidolgozását a munkahelyek megtartása és újaklétrehozása érdekében, ellenzik a nyugdíjkorhatár emelését, anyugdíjak kiszámítási módszerének módosítását. Az Alfa Kartell aztis kéri, hogy a munkatörvénykönyv előírásai közül ne töröljék azágazati és országos kollektív munkaszerződéseket, ne szűnjön meg azalkalmazottak szociális védelme a kényszerszabadságok idején, éshogy ne szűnjön meg a meghatározatlan időre szóló egyénimunkaszerződés.

Citește și: