15 vizualizări 1 nov 2010

Az alapélelmiszerek 5%-os áfájáról és a 2 000 lej alatti nyugdíjak adómentességéről szóló törvények jelenleg nincsenek érvényben, és azokkal nem számoltak a 2011-es költségvetés kidolgozásakor, mert az jelentős deficit-növekedéshez vezetne, nyilatkozta Emil Boc.

"Várjuk Traian Băsescu államfő döntését, hogy kihirdeti-e vagy sem ezeket a törvényeket, ezt követően a kormány megoldásokat talál arra, hogy a 2011-es költségvetés sarokszámai ne módosuljanak", nyilatkozta Emil Boc miniszterelnök a közszolgálati rádiónak.

A képviselőház plénuma nemrég fogadta el a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Konzervatív Párt (PC) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái által benyújtott törvénytervezetet, melynek értelmében 24 százalékról 5 százalékra csökken a kenyér, a hús, a tej, az olaj és a cukor általános forgalmi adója.

Ugyanazon a napon a képviselőház elfogadta Mircea Giurgiu demokrata-liberális képviselő Adótörvénykönyvet módosító tervezetét, mely szerint a 2 000 lej alatti nyugdíjak adómentesek lesznek.

Kormányzati források múlt héten a MEDIAFAX-nak arról számoltak be, hogy Traian Băsescu államfő megígérte az IMF küldöttségének, nem hirdeti ki a két említett jogszabályt.

"A kormány nem keresi a megoldásokat a két törvény alkalmazása révén keletkező hiány pótlására, mert az IMF nem is számol azzal. A Nemzetközi Valutaalapot az államfő biztosította, hogy nem hirdeti ki a törvényeket, hanem visszaküldi azokat a parlamentbe", nyilatkozták az említett források. (Gazdasági osztály, economic@mediafax.ro)

Citește și: