99 vizualizări 18 feb 2011

Borbély szerint az ellenzéki vezetők jelenléte és az a tény, hogy a PDL az RMDSZ kongresszusa utánra halasztotta fontos döntéseit azt jelenti, olyan szervezetnek tartják az RMDSZ-t, amely befolyásolni képes a politikai életet.

Hangsúlyozta, a kongresszuson nem születik döntés a kormányon maradásról.

"Azt jelenti nagyon komoly alakulatnak tartanak minket, amely befolyásolhatja a politikai életet a következő választásokig. Mi megmondtuk előre, senki ne számítson arra, hogy látványos döntések születnek a kongresszuson.- Tehát nem lesz döntés arról, hogy megyünk vagy maradunk a kormányban. Nem a kongresszusnak kell ilyen döntéseket meghoznia", mondotta Borbély, aki kiemelte, ilyen döntést a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozhat.

Elmondta, a kongresszuson döntenek majd az RMDSZ programjáról és alapszabályzatáról és megválasztják az új szövetségi elnököt.

Borbély elmondta, azt kérték kormányzati partnereiktől, írjanak alá a kongresszusig egy határozott protokollumot és ragaszkodnak ahhoz, hogy a kongresszusig írjanak alá egy ilyen dokumentumot.

"Hogy legyen egy egyértelmű üzenetünk, mit akar a koalíció tenni a választásokig. A törvényekkel, a gazdaságélénkítő javaslatokkal, a különböző alakulatoknak fontos jogszabályi prioritásokkal. Nyilvánvaló, a koalíció három, négy hónap alatt bebizonyíthatja, hogy végig tudja vinni ezt a protokollumot vagy nem. Ezért nagyon fontos számunkra, hoy meglegyen ez a megállapodás. Ragaszkodunk egy egyértelmű üzenethez a kongresszuson, ezért fontos, hogy aláírjuk a protokollumot a kongresszusig", mondotta.

Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a kongresszuson Victor Ponta, a PSD elnöke, Borély elmondta, ő is és Crin Antonescu, a PNL elnöke is jelezte részvételét és arra számítanak, hogy "politikai jelzéseket" adnak majd.

"Úgy gondolom ez nagyon egyértelmű jelzés. Jelezte részvételét a PSD és a PNL elnöke, és néhány magyarországi párt is elnöki szinten képviselteti magát. Én remélem eljön a PDL elnöke is, meghívtuk őt is, és Románia elnökét us. Tehát jó ez, egyértelmű jelzés, hogy az RMDSZ fontos politikai alakulat és valószínű az is, hogy nem csak udvariassági beszédek hangzanak majd el, hanem politikai jelzések is", fejtette ki Borbély.

Hangsúlyozta, a kongresszuson szívesen látják Tőkés László EP képviselőt, akinek lehetősége lesz felvilágosítani a kongresszusi küldötteket, milyen szándékai vannak az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzésével.

"Várjuk a kongresszusra Tőkés Lászlót is, aki első volt az RMDSZ EP listáján. Elmondhatja mi a szándéka az új párt megalapításával. Szívesen látjuk, mint az RMDSZ EP képviselőjét", mondotta Borbély.

Liviu Dragnea, a PSD főtitkára szerdán elmondta, Victor Ponta és Crin Antonescu, az USL társelnökei meghívottként jelen lesznek az RMDSZ kongresszusán, és az RMDSZ-t az ellenzék oldalára hívják majd.

Az RMDSZ tisztújító kongresszusát február 26-27-én, Nagyváradon tartják. Új szövetségi elnököt választanak, miután Markó Béla bejelentette, hogy nem pályázik újabb mandátumra. Hárman pályáznak a szövetség elnöki tisztségére: Kelemen Hunor művelődési miniszter, Eckstein Kovács Péter államfői tanácsadó és Olosz Gergely, az RMDSZ volt képviselőházi frakcióvezetője.

Citește și: