98 vizualizări 18 feb 2011

Borbély szerint az ellenzéki vezetők jelenléte és az a tény,hogy a PDL az RMDSZ kongresszusa utánra halasztotta fontosdöntéseit azt jelenti, olyan szervezetnek tartják az RMDSZ-t, amelybefolyásolni képes a politikai életet.

Hangsúlyozta, a kongresszuson nem születik döntés a kormányonmaradásról.

"Azt jelenti nagyon komoly alakulatnak tartanak minket, amelybefolyásolhatja a politikai életet a következő választásokig. Mimegmondtuk előre, senki ne számítson arra, hogy látványos döntésekszületnek a kongresszuson.- Tehát nem lesz döntés arról, hogymegyünk vagy maradunk a kormányban. Nem a kongresszusnak kell ilyendöntéseket meghoznia", mondotta Borbély, aki kiemelte, ilyendöntést a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozhat.

Elmondta, a kongresszuson döntenek majd az RMDSZ programjáról ésalapszabályzatáról és megválasztják az új szövetségi elnököt.

Borbély elmondta, azt kérték kormányzati partnereiktől, írjanakalá a kongresszusig egy határozott protokollumot és ragaszkodnakahhoz, hogy a kongresszusig írjanak alá egy ilyen dokumentumot.

"Hogy legyen egy egyértelmű üzenetünk, mit akar a koalíció tennia választásokig. A törvényekkel, a gazdaságélénkítő javaslatokkal,a különböző alakulatoknak fontos jogszabályi prioritásokkal.Nyilvánvaló, a koalíció három, négy hónap alatt bebizonyíthatja,hogy végig tudja vinni ezt a protokollumot vagy nem. Ezért nagyonfontos számunkra, hoy meglegyen ez a megállapodás. Ragaszkodunk egyegyértelmű üzenethez a kongresszuson, ezért fontos, hogy aláírjuk aprotokollumot a kongresszusig", mondotta.

Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a kongresszuson Victor Ponta,a PSD elnöke, Borély elmondta, ő is és Crin Antonescu, a PNL elnökeis jelezte részvételét és arra számítanak, hogy "politikaijelzéseket" adnak majd.

"Úgy gondolom ez nagyon egyértelmű jelzés. Jelezte részvételét aPSD és a PNL elnöke, és néhány magyarországi párt is elnöki szintenképviselteti magát. Én remélem eljön a PDL elnöke is, meghívtuk őtis, és Románia elnökét us. Tehát jó ez, egyértelmű jelzés, hogy azRMDSZ fontos politikai alakulat és valószínű az is, hogy nem csakudvariassági beszédek hangzanak majd el, hanem politikai jelzésekis", fejtette ki Borbély.

Hangsúlyozta, a kongresszuson szívesen látják Tőkés László EPképviselőt, akinek lehetősége lesz felvilágosítani a kongresszusiküldötteket, milyen szándékai vannak az Erdélyi Magyar Néppárt(EMNP) bejegyzésével.

"Várjuk a kongresszusra Tőkés Lászlót is, aki első volt az RMDSZEP listáján. Elmondhatja mi a szándéka az új párt megalapításával.Szívesen látjuk, mint az RMDSZ EP képviselőjét", mondottaBorbély.

Liviu Dragnea, a PSD főtitkára szerdán elmondta, Victor Ponta ésCrin Antonescu, az USL társelnökei meghívottként jelen lesznek azRMDSZ kongresszusán, és az RMDSZ-t az ellenzék oldalára hívjákmajd.

Az RMDSZ tisztújító kongresszusát február 26-27-én, Nagyváradontartják. Új szövetségi elnököt választanak, miután Markó Bélabejelentette, hogy nem pályázik újabb mandátumra. Hárman pályáznaka szövetség elnöki tisztségére: Kelemen Hunor művelődési miniszter,Eckstein Kovács Péter államfői tanácsadó és Olosz Gergely, az RMDSZvolt képviselőházi frakcióvezetője.

Citește și: